Sağlık
Ankara Üniversitesi meme kanseri teşhisi için yeni ilaç geliştirdi
Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük liderliğinde çalışmalarını sürdüren ekip, bu kez meme kanserinin erken teşhisinde kullanılacak yeni bir ilaç geliştirdi. ‘Floroestradiol F-18’ isimli ilaç, meme kanserinin erken tanı ve teşhisinin yanında uygulanan tedavinin etkinliğini görmek amacıyla da kullanılacak. İlaç, meme kanserinde kullanılan hormon tedavisinin etkinliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntüleme yapmayı sağlıyor. Kısa adı ‘FES’ olan ilaç yakın zamanda Sağlık Bakanlığının onayına sunulacak.
Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük, merkezde kansere karşı yeni görüntüleme ajanları (ilaç) bulduklarını söyleyerek, “Şu anda yerli ve milli imkânlarla kansere karşı iki görüntüleme ajanı bulduk. Geliştirdiğimiz ‘Floroestradiol F-18’ ilacımızın çalışmalarını tamamladık. En yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’na dosyamızı sunacağız ve ruhsatlama işlemine başlayacağız. Bu ilaç ‘Ankükolin’den sonra yerli ve milli imkânlarla üretilen ikinci ilacımız olacak. Bu ilacın amacı şu; her tümör heterojendir, yani hepsi aynı model hücreden oluşmaz ve her hastaya verdiğiniz ilaç aynı etkiyi göstermez. Bu ilaç, meme kanserinde kullanılan hormon tedavisinin etkinliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntüleme yapmak ve tedaviyi anlamak açısından oldukça yararlı” dedi.
Ankara Üniversitesi ile birlikte iş birliği yaparak çalışmalarda yer alan firmanın Operasyon Müdürü Erkan Özdoğan ise ürettikleri yeni nesil kanser ilaçlarıyla hastalara umut olmaya devam ettiklerini belirtti.
Özdoğan, “Ankükolin ismiyle kamu-özel iş birliği ile ilk ilaç ruhsatımızı aldık. Devamında şu an için meme kanseri üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Yine yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiğimiz ve akademisyen hocalarımızla çalıştığımız ‘Floroestradiol F-18′ kısaca FES’ diye tabir ettiğimiz bir ürün üzerinde çalışıyoruz.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde, 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı projesiyle RÜAG Merkezi kuruldu. Türkiye’de ilk ve tek olan radyoaktif ilaç üretim, araştırma ve geliştirme merkezinde, yeni nesil kanser ilaçları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve RÜAG Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük liderliğindeki ekip, ilk olarak normal görüntüleme cihazlarıyla tespit edilemeyen ‘paratiroid adenom’ hastalığına teşhis konulmasını sağlayan ilaç geliştirmişti. Sağlık Bakanlığı’nca ‘Ankükolin’ ismiyle ruhsatlandırılan ilaç 20 Ocak 2022’de tanıtılırken Ankara Üniversitesi ilk ilaç ruhsatını bu ilaçla almıştı.
Çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesinin Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayarak Ankara Üniversitesi tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilen bu ilacın üretiminde katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti. Ankara Üniversitesinin sağlık alanındaki çalışmalarının her alanda devam ettiğini dile getiren Rektör Ünüvar, yapılan bu çalışmaların sağlık alanında ülkemizi ve üniversitemizi dünyada daha üst sıralara taşıyacağını kaydetti.
https://www.ankara.edu.tr/universitemizden-meme-kanseri-teshisinde-yeni-ilac/