Sağlık
10 DAKİKADA KANSER TESTİ
Test, tüm kanser türlerinde ortak olan ve sağlıklı dokuda ortaya çıkmayan bir DNA özelliği kullanıyor. Avustralya Queensland Üniversitesi'nden bir ekip, kanser hücrelerinden elde edilen DNA parçalarının benzersiz bir yapıya sahip olduğunu keşfetti. Araştırmacılar; meme, prostat ve bağırsak kanseri dokusunun yanı sıra lenfoma örneklerinde aynı “DNA imzasını” ortaya çıkardı. Bu sonuçlardan, evrensel kanser DNA imzasını 10 dakikadan daha kısa sürede tespit edebilecek bir test geliştirdiler. Ayrıca testin 200 doku ve kan örneğinden %90’a kadar doğru olduğunu gösterdiler.
İnsan denemelerinin de etkili olduğu kanıtlanırsa; test, tüm kanser türleri için çalışan tek bir teşhis aracı olarak uzun bir arayışın sonunu işaret edebilir. Araştırmacılardan Matt Trau; testin arka planındaki teknolojinin kolay erişilebilir ve ucuz olduğunu söylüyor. Ayrıca testin; DNA dizilemesi gibi karmaşık laboratuvar tabanlı ekipmanlara ihtiyaç duymadığını da belirtiyor.
Ekip; DNA'ya odaklanmak yerine, ekli epigenetik belirteçlerin modelini araştırmaya karar verdi. Bu işaretleyiciler, metil grupları olarak bilinen kimyasal etiketlerden oluşuyor. Metil gruplarının DNA'ya bağlanması; genlerin ifadesini değiştirerek, belirli zamanlarda onları açıp kapatabilir. Hücreler, bölünmüş olduklarında epigenetik modellerini diğer hücrelere geçirebilir. Bilim insanları, kanser DNA’sının metil modelini sağlıklı hücrelerinkiyle karşılaştırdıklarında çok farklı olduklarını buldu. Sağlıklı hücrelerin metil yapısında, metil etiketler DNA’nın tamamı boyunca yayıldı. Bununla birlikte; kanser hücrelerinde metil duyargası, DNA üzerinde belirli spesifik yerlerde yoğun bir konsantrasyonda metil etiketlerine sahipti.
Ekip, araştırdıkları tüm meme kanseri hücrelerinde aynı kanser metil resmini veya DNA imzasını buldu. Dahası; lenfoma, kolorektal kanser ve prostat kanseri gibi diğer kanser türlerinde de aynı benzersiz DNA imzasını bulundu. Prof. Matt Trau; “Tüm kanser tipleri için genel bir özellik gibi görünüyor” açıklamasını yaptı ki bu sonuç değerli olabilir.
Ekibin geliştirdiği test, benzersiz DNA imzasının başka bir özelliğini kullanıyor. Araştırmacılar, kanser DNA’sına bağlandığında rengini anında değiştiren altın nanopartikülleri kullanan bir teşhis ortamı tasarladı. Trau; bu testin bir damla sıvı içinde olabileceğini ve çıplak gözle renk değişimini görebileceğimizi belirtiyor.
Kaynak: Medicalnewstoday