Sağlık
Yumurtalık kanseri kilo mu aldırır?
Dokusunda pek çok farklı hücre bulunan yumurtalıkların ana yapısını epitelyum hücreler oluşturur. Epitelyum hücrelerde ya da embriyonik döneme ait hücrelerde kontrolsüz bölünme ve çoğalma sonucu yumurtalık kanseri oluşabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre yumurtalık kanseri; kadınlarda görülen kanserlerin sadece %3’ünü oluşturuyor. Amerikan Kanser Derneği (ACS) yumurtalık kanserinin kadınlar arasında en ölümcül beşinci kanser olduğunu belirtiyor. Bu kanser tipi, her yaşta görülebilmesine rağmen kadınlarda genelde 45 yaşından sonra ortaya çıkıyor.
Yumurtalık kanseri erken dönemlerinde belirgin belirtilere sahip olmayabiliyor ancak ilerleyen evrelerde belirtilerin ortaya çıkması daha olası. Karında şişme, sık idrara çıkma, çabuk doyma, karın ağrısı, adet dışı kanama gibi belirtiler yumurtalık kanserini işaret ediyor olabilir. Yumurtalık kanseri riskini arttıracak nedenlere bakacak olursak; yumurtlamayı arttırıcı ilaç kullananlarda, hiç gebe kalmamış olanlarda, ailesinde meme ve yumurtalık kanseri olanlarda bu durum fazla görülüyor.
Son yıllarda ABD’li araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre aşırı kilolu olma durumu da kadınların yumurtalık kanseri riskini arttırıyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) 16.000’i yumurtalık kanseri geliştiren, dört milyon kadını kapsayan 25 çalışmayı analiz etti. Araştırmacılar vücut yağının yumurtalık kanseri gelişimi için anahtar risk faktörlerinden biri olduğunu buldular. Yağın yumurtalık kanseri ile bağlantılı olduğuna inanılmakta. Çünkü yağ hücreleri östrojen, leptin ve kansere yol açabilen büyüme faktörleri gibi hormonları salgılıyor.
Yağ aynı zamanda kanserle bağlantılı olan yüksek inflamasyon seviyelerine de yol açıyor. Ovarian Cancer Australia’nın CEO’su Alison Amos; yağın yumurtalık kanserinde uzun süredir etkin rol oynadığından şüphe duyduğunu ve yapılan bu büyük çalışmanın daha fazla kanıt sağladığını belirtti.
Çalışma sonucu elde edilen bulgulardan biri, vücut kitle indeksi üzerindeki her beş ek nokta için yumurtalık kanseri gelişiminde % 6’lık bir artış olduğunun tespit edilmesi. Rutgers Kanser Enstitüsünden Dr Elisa Bandera; “Yumurtalık kanserinin önlenmesi konusunda bilmediğimiz çok şey var ama şimdi kadınlara sağlıklı bir kiloyu sürdürmenin bu ölümcül hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz” dedi.
Yumurtalık kanseri tedavisinde izlenen yol ise; çoğunlukla cerrahidir. Kitlenin çıkarılması hayati organlara zarar verme riski taşıyorsa önce kemoterapi ile kitlenin küçültülmesi hedeflenir. Ameliyat sonrasında eğer kanser vücuda yayılım göstermiyorsa kemoterapiye gerek kalmayabilir.
Tedavi sırasında hastalar kilo alabilir. Kilo alımına neden olan kanser tedavileri arasında hormon tedavisi veya kemoterapi bulunur. Bazı kanser ilaçları da vücudun aşırı miktarda su tutmasını sağlar bu da kilo alımından sorumlu olabilir.
Kaynaklar: Medicalnewstoday / Memorial / Healthline / Coach.nine