Teknoloji
Yapay zekâ, robot kovanla bal üretecek
İlk bakışta normal kovanlara benzeyen ve onlarla aynı işlevi gören "robot kovanlar" yüksek teknolojili yapay zekâ sistemleriyle donatıldı. Proje, ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde, yaklaşık iki milyon arıya ev sahipliği yapan bir kolektif çiftlikte geliştirildi.
Projenin arkasında Beewise adlı bir teknoloji girişimi yer alıyor. Girişim son yıllarda çevresel tehditler nedeniyle nüfusunda keskin düşüşler görülen arıların ölüm oranlarını azaltmak için bu fikri ortaya attı.
Beewise operasyon direktörü Netaly Harari, "Robot kovan çevrede neler olduğunu anlamasını sağlayan sensörlerle donatıldı" dedi.
AFP’ye konuşan Harari, "Yazılımımız, yapay zekâ sayesinde arıların neye ihtiyacı olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.
Akıllı kovanlarda şeker, su ve ilaçların otomatik olarak dağıtabildiği aktarıldı.
Girişim mayıs sonunda, ilk kez kendi balını piyasaya sürmeyi umuyor. Harari, "Dünyada yapay zekâyla üretilen ilk bal olacak" dedi.
Çiftlikte görev alan ve yapay kovanları kullanan Shlomki Frankin ise, "Robot, arıcılar için bir araçtır ama onların yerini almaz. Çok zaman kazandırıyorlar, çünkü birçok basit şeyi uzaktan yapmamıza olanak tanıyorlar" açıklamasında bulundu.
Bu yüksek teknolojili kovanların yaklaşık 100 tanesi İsrail genelinde halihazırda kullanılıyor. Firma, bir düzine kadar kovanı ABD’ye de yolladıklarını belirtiyor.
Kudüs İbrani Üniversitesi’ndeki arı araştırma merkezini yöneten Sharoni Shafir'e göre, teknoloji giderek büyüyen bir tehdit altındaki arı kolonilerini korumaya yardımcı olabilir
"Bazen bir arıcının bir sorun olduğunu fark etmesi birkaç ay alır. Robot sayesinde arıcıların sorunu gerçek zamanlı olarak çözebilir ve arıların ölüm oranlarını azaltabilir."