Teknoloji
Hayvan Gözüyle Dünya: Yeni Kameralar %99 Doğruluk!
Yarasalar ve sivrisinekler gibi bazı hayvanlar kızılötesi (IR) ışığı algılayabilirken, kelebekler ve bazı kuşlar ultraviyole (UV) ışığı görebilmektedir. Her ikisi de insanların görebileceği renk spektrumunun ötesindedir. Doğal olarak bu, insanların hayvan davranışlarını ve onların iletişim kurma, yiyecek, barınak veya eş bulma yeteneklerini nasıl etkilediğimizi tam olarak anlamasını zorlaştırmaktadır. Şimdiye kadar spektrofotometri gibi yöntemlerle hayvan görüşünü yakalama yeteneğimiz zaman alıcı olup hem belirli ışık koşullarına dayanmakta hemde hareketli görüntüleri kaydedememektedir.
Ultraviyole görüş gibi özel güçler sayesinde birçok hayvan, insanlar için tamamen görünmez bir dünya deneyimi yaşamaktadır. Ancak bilim insanları, bal arıları veya kuşlar gibi hayvanların gözünden çekilmiş gibi çekim yapmayı sağlayan yeni donanım ve yazılım geliştirmişlerdir. Sussex Üniversitesi'nden ve George Mason Üniversitesi Hanley Renk Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, bunun geniş bir kullanım alanına sahip olacağına inanmaktadır. Bu nedenle yazılımı açık kaynak haline getirerek doğa belgeselcilerinden ekolojistlere, doğa meraklılarından kuş gözlemcilerine kadar herkesi hayvanların farklı görsel gerçekliklerine göz atmaya teşvik etmektedir.
Kıdemli yazar Daniel Hanley, ‘Hayvanların dünyayı nasıl gördüğüne uzun zamandır hayran kalmıştık. Duyusal ekolojideki modern teknikler, statik sahnelerin bir hayvana nasıl görünebileceğini anlamamıza olanak tanımaktadır. Ancak hayvanlar, yiyecek tespit ederken veya potansiyel bir eşi değerlendirirken, hareketli hedefler hakkında önemli kararlar vermek için de çevreyi farklı algılamaktadır. Bunlara dayanarak, ekolojistler ve film yapımcıları için hayvanların hareket halinde de algıladıkları renkleri yakalayıp görüntüleyebilen donanım ve yazılım araçlarını tanıtıyoruz.’ diyerek açıklama yapmıştır. Çalışma sonuçları PLOS Biyology dergisinde yayınlanmıştır.
Ekip şu ana kadar kuşların kelebekleri veya arıların tırtılları nasıl gördüğü gibi pek çok özel çekim gerçekleştirmiştir. Bu yeni buluşun sınırlamaları olsa da, hayvan davranışlarına ilişkin anlayışımızı geliştiecek ve insanların yaban hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmamıza yardımcı olacak benzersiz bilgiler sunmaktadır.
Bassma BOUANANI
Kaynak: