Haberler
Vücutta eriyen elektronik ‘ilaçlar’
ABD’de bilim insanlari vücutta eriyen süper ince elektronik düzenekler yapti.
02 Aralık 2015, Çarşamba
Bilim insanları bunların, dayanıklı ve istikrarlı olmaları amaçlanan geleneksel elektronik aletlerin tam tersi olduğunu söylüyor.
Silikon zaten suda eriyen bir madde. Ancak geleneksel elektronikte kullanılan parçalar öyle büyük ki, bunların erimesi çok uzun bir zaman alırdı.
Araştırmacılar bu yüzden muazzam incelikte, birkaç gün ya da haftada eriyebilen nanomembran tabakalar kullanmış.
Erimenin hızını ise koruyucu ipek tabaka belirliyor. İpek böceklerinden toplanan malzeme eritilerek işlemden geçiriliyor, bu arada kristalleşme şekli vücutta ne kadar süre bozulmadan kalacağını belirliyor.
Çevre dostu telefonlar
Bu yöntem bugüne dek laboratuvarda 64 piksel fotoğraf makinelerinde, ısı algılayıcılarda ve güneş hücrelerinde denenmiş.
Illinois Üniversitesi’nden Mekanik Bilim ve Mühendislik Profesörü John Rogers “Bu yeni bir alan; pek çok fırsat var. Büyük olasılıkla henüz bilemediğimiz kullanım alanları olacak.” diyor.
Profesör Rogers, BBC’ye bu teknolojinin ameliyat yaralarında kullanılabileceğini söyledi.
Rogers “Enfeksiyon hastaların hastaneye dönmesinin başlıca sebeplerinden biri. Yarayı kapatmadan önce bunlardan biri içeriye yerleştirilebilir.” diyor.
Bu teknolojinin ayrıca vücuda bazı ilaçların yavaş yavaş verilmesinde ya da kalp ve beyin için sensör yapımında kullanılabileceği belirtiliyor.
Bir diğer kullanım alanı ise daha çevre dostu bilgisayarlar ve cep telefonları üretilmesi olabilir.