Haberler
Yapay Zeka Arkadaşa Mesaj Yazmada Yardımcı Olabilir, Ama Yapmayın
Bir arkadaşa mesaj yazmada yapay zeka uygulamalarını kullanmak iyi bir fikir değil gibi görünmüyor en azından arkadaşınızın yapay zeka kullanımını öğrendiği takdirde, yeni bir çalışma öneriyor.
Araştırmacılar, çalışmada yer alan kişilerin, kendilerine bir mesaj yazmalarına yardımcı olması için yapay zekayı kullanan kurgusal bir arkadaşı, mesajı kendisi yazan bir arkadaşlarına göre daha az çaba harcamadı olarak algıladıklarını buldular.
Bu algı anlaşılabilir olabilir, ancak etki yalnızca mesajın kendisini aşar, diyor çalışmanın baş yazarı ve Ohio Devlet Üniversitesi İletişim Bölümü Yardımcı Profesörü Bingjie Liu.
"Yapay zeka destekli bir mesaj aldıktan sonra, insanlar arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden daha az memnun hissediyorlar ve nerede durdukları konusunda daha belirsiz hissediyorlar," diyor Liu.
Ancak yapay zekaya adil olmak gerekirse, insanları uzaklaştıran sadece teknolojinin kullanımı değildi. Çalışma, insanların arkadaşlarının mesaj yazmak için başka bir insandan yardım aldıklarını öğrendiklerinde de olumsuz etkiler buldu.
“İnsanlar, partnerlerinin veya arkadaşlarının yardım almadan kendi mesajlarını oluşturmak için çaba harcamalarını istiyorlar - bu yardım yapay zeka veya diğer insanlar tarafından olsun," diyor Liu.
Çalışma, son zamanlarda Journal of Social and Personal Relationships'da çevrimiçi olarak yayınlandı.
Çalışma, çevrimiçi olarak katılan 208 yetişkini içeriyordu. Katılımcılara yıllardır arkadaş oldukları birisi olan Taylor ile iyi arkadaş oldukları söylendi. Katılımcılara üç senaryodan biri verildi: Tükenmişlik yaşadıkları ve destek ihtiyacı duydukları söylendi, bir meslektaşlarıyla bir çatışma yaşadıkları ve tavsiyeye ihtiyaç duydukları söylendi veya doğum günleri yaklaşıyordu.
Katılımcılara ardından bilgisayar ekranlarında mevcut durumlarını açıklayan kısa bir mesaj yazmaları söylendi.
Tüm katılımcılara Taylor'dan bir yanıt aldıkları söylendi. Senaryolarda, Taylor bir ilk taslak yazdı. Bazı katılımcılara Taylor'ın mesajı doğru tonu elde etmek için bir yapay zeka sistemi kullanarak düzelten biri yardım ettiği söylendi, diğerleri bir yazı topluluğu üyesinin düzenlemeler yapmasına yardım ettiği söylendi ve üçüncü grup, Taylor'ın mesajı tamamen düzenlediği söylendi.
Her durumda, çalışmadaki insanlara Taylor'ın yanıtı hakkında aynı şeyler söylendi, dahil olarak "düşünceli" olduğu söylendi.
Yine de çalışmadaki katılımcılar, kendilerine iddia edilen şekilde Taylor tarafından gönderildiği söylenen mesaj hakkında farklı görüşlere sahipti. Yapay zekanın yardımıyla yanıt alanlar, Taylor'ın yaptığını, sadece Taylor tarafından yazılan yanıtı alanlardan daha az uygun ve daha uygunsuz olarak değerlendirdi.
AI yanıtları ayrıca katılımcıların ilişkilerinden daha az memnuniyet ifade etmelerine yol açtı, örneğin Taylor'ı "benim yakın bir arkadaş olarak ihtiyaçlarımı karşılama" konusunda daha düşük puanladılar.
Ek olarak, çalışmadaki insanlar, AI yardımlı yanıtı aldıklarında Taylor ile olan ilişkileri konusunda daha fazla belirsizlik yaşadılar, "Taylor'ın beni yakın bir arkadaş olarak sevdiği" ifadesi konusunda daha az belirgin hissettiler.
İnsanların AI yardımlı yanıtı sevmemelerinin bir nedeni, insanların teknolojinin bu tür kişisel mesajları oluşturmada uygun olmadığını ve insanlara göre daha aşağı olduğunu düşünmeleri olabilir.
Ancak sonuçlar, insanların Taylor'ın başka bir insan - çevrimiçi bir yazı topluluğu üyesi - ile mesajı oluşturmak için de negatif bir şekilde yanıt verdiğini gösterdi.
"Bulduğumuz şey, insanların bir arkadaşlarının ilişkilerini sürdürmelerine yardımcı olması için herhangi bir üçüncü tarafı - yapay zeka veya başka bir insan - kullanmalarını istemedikleri," diyor Liu.
Çalışma, katılımcıların Taylor'ın çaba harcamadığını düşündüğü için bu nedenle yapılan AI veya başka bir kişi tarafından verilen yanıtları daha düşük puanladıklarını ve ilişkilerinden daha az memnun olduklarını ve arkadaşlık hakkında daha fazla belirsizlik yaşadıklarını buldu.
"Çaba bir ilişkide çok önemlidir," diyor Liu.
“İnsanlar, arkadaşlık ilişkilerinde ne kadar yatırım yapmaya istekli olduğunuzu bilmek isterler ve sizin AI kullanarak kısa yollar alıp almadığınızı hissederlerse, bu iyi değil.”
Tabii ki, çoğu insan bir arkadaşına bir mesajı oluşturmada AI kullandıklarını söylemez. Ancak Liu, ChatGPT gibi hizmetlerin daha popüler hale geldikçe, insanların arkadaşları ve diğerleri tarafından gelen mesajları okurken zihinlerinde bir Turing Testi yapmaya başlayabileceklerini belirtti.
"Turing Testi" terimi, insanların bir eylemin bir bilgisayar veya bir kişi tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini anlayıp anlayamayacaklarını düşünüp düşünemeyeceklerini düşünmek için bazen kullanılır.
“İnsanlar, bu Turing Testi'ni gizlice zihinlerinde yapabilirler, mesajların bir AI bileşeni içerip içermediğini anlamaya çalışabilirler,” diyor Liu. "Bu ilişkilere zarar verebilir."
Cevap ilişkilerinizde kendi çalışmanızı yapmaktır, diyor.
"Sadece uygun olduğu için teknoloji kullanmayın. Samimiyet ve otantiklik ilişkilerde hala çok önemlidir."
Liu, çalışmayı Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nden Jin Kang ve Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden Lewen Wei ile birlikte yürüttü.
Kaynak: eurekalert-org