Haberler
Vücüdumuza kilo aldiran kimyasal maddeler...
02 Aralık 2015, Çarşamba
Atrazin
Genellikle mısır, şeker kamışı ve bazı bitkilerde bulunan bu ilaç hücrenin mitokondriyal fonksiyonunu bozuyor ve hayvanlarda insülin direncine neden oluyor. Özellikle mısır alırken organik mısır almaya özen gösterin.
Bisfenol – A (BPA)
Genellikle içeceklerin saklanması için üretilen plastiklerde kullanılan BPA, östrojen taklidi yaptığı için üreme sistemine son derece zararlı. Aynı zamanda yağ hücreleri içinde biyokimyasal hareket yarattığı için enflamasyon ve yağ hücresi büyümesine neden oluyor. Konserve gıda ya da plastik kapta yiyecek aldığınızda (su bile olsa) BPA içermez etiketi olmasına dikkat edin.
Cıva
Yüksek früktoz içeren mısır şurubundan uzak durmanız için bir neden daha. Mısır şurubu, işlenirken içinde çok az da olsa civa içeriyor. Uzun süreli tüketim de vücutta civa birikimine neden oluyor. Konserve gıdalar içerirken etiketini okumak ve mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.
Triklosan
El hijyen ürünlerinde, sabunlarında, diş macunlarında, antibakteriyel özellikleri nedeniyle bolca triklosan bulunur. Ancak bu madde tiroid bezinin çalışmasında oldukça zararlı etkiye sahip. Şimdilik kesin bir çalışma olmasa da daha fazla araştırma yapılıyor. Şimdiden önleminizi almak istiyorsanız, triklosan içermeyen ürünleri tercih etmekte fayda var.
Ftalat
Bu madde de, dayanıklılığı, esnekliği ve saydamlığı arttırmak için plastikte kullanılır. Çocuk oyuncaklarında, kişisel bakım ürünlerinde de rastlanır. Obez çocuklarda yapılan bir araştırmada vücutlarında yüksek oranda ftalata rastlanmıştır. Genç kızlarda da yüksek ftalat seviyesi ve aşırı kilo arasında bağlantı vardır.
Tributiltin
Tributiltin, genel olarak ekinlerde mantar ilacı olarak kullanılsa da, bakteri gelişimini önlediği için tekne boyalarında da kullanılır. Bu kimyasala maruz kalan hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde yağ hücresi gelişimi gözlenmiştir. Ne yazık ki tributiltin ev tozunda da bulunuyor.
Kaynak: Cumhuriyet