Sağlık
Triklosan bağırsak iltihabına yol açıyor
Triklosan, 2000'den fazla tüketici ve endüstriyel üründe bulunan bir anti mikrobiyal bileşendir. Her yerde bulunan bir çevresel kirletici ve ilk ABD’de nehirleri kirletenler listesinde ilk 10’da bulunmaktadır.
2016 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), triklosanı tezgâh üstü el yıkama ürünlerinden çıkardı. Triklosana bağlı sağlık sorunları arasında alerji ve astım risklerinin artması, bağışıklık tepkilerinin değişmesi, endokrin fonksiyonlarının bozulması ve antibiyotik direncinin artması yer alır.
Gastrointestinal sisteme özgü olarak, araştırmacılar yakın zamanda, insanla ilgili dozlarda triklosana maruz kalmanın kolit (kalın bağırsak iltihabı) şiddetini artırdığını ve farelerde kolit ile ilişkili kolorektal kanser gelişimini artırdığını gösterdi. Bulgular ile triklosanın, bağırsak iltihabı ve bununla ilişkili hastalıklar için potansiyel bir risk faktörü olabileceği desteklendi.
Kolorektal: Kalın bağırsakta (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmında (rektum) görülen kanserler genel olarak “kolorektal kanserler” olarak tanımlanıyor.
Chapel Hill’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Prof. Matthew Redinbo ve meslektaşları spesifik bağırsak mikrobiyal enzimlerini, özellikle bağırsak mikrobiyal beta-glukuronidaz (GUS) proteinlerini, triklosan ile bağlantıladır. Böylelikle bu enzimlerin triklosanın bağırsakta hasara yol açmak için harekete geçirdiğini gösterdiler. Hangi bakteriyel proteinlerin sorunlu olduğunu bilerek bağırsakta triklosan işlemesini engellemek için mikrobiyom hedefli bir inhibitör kullandılar. Farelerde bu sürecin önlenmesiyle kolonun zarar görmesi ve bir tür bağırsak iltihabı olan kolit belirtileri önlenmiş oldu.
Çalışma, hastalık teşhisi konan ve gittikçe sayısı artan hastalar için bağırsak iltihabı hastalığının tedavisi hakkında yeni ipuçları sağlıyor.
Yazarlar, çevresel kimyasalların bağırsak sağlığı üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılması gerektiğini öne sürüyorlar.
Makale: https://www.nature.com/articles/s41467-021-27762-y
‘Triklosan nedir?’
Triklosan, bakteriyel kirliliği azaltmak veya önlemek amacıyla birçok tüketici ürününe eklenen bir bileşendir. FDA tarafından düzenlenen bazı anti bakteriyel sabunlara ve vücut yıkama sıvılarına, diş macunlarına ve bazı kozmetik ürünlere eklenir. Ayrıca giyim, mutfak gereçleri, mobilya ve oyuncaklarda da bulunabilir, bunlar FDA tarafından düzenlenmeyen ürünlerdir.
Triklosan ne kadar güvenli?
Hayvanlar üzerinde yapılan kısa süreli çalışmalara göre, bazı tiroid hormonlarının seviyelerindeki azalmalar triklosan ile ilişkilidir, ancak bu bulguların insan sağlığı için önemi tam olarak bilinmemektedir. Diğer çalışmalarda ise triklosana maruz kalan bakterilerin antibiyotiklere karşı dirençli hale gelme olasılığı artmaktadır. Şu anda, triklosanın antibiyotik direnci gelişimi için oluşturduğu risk düzeyini değerlendirmek için yeterli bilgiye sahip değiliz.
Triklosanın güvenliği konusu hakkında hala devam etmekte olan araştırmalar da mevcut. Bu araştırmalardan biri de hayvanların triklosana uzun süre maruz kaldıktan sonra cilt kanseri geliştirme potansiyelini araştırmakta. Bir diğeri, triklosanın ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kaldıktan sonra insan derisindeki diğer kimyasallara potansiyel olarak parçalanması üzerine bir çalışmadır. Şu anda, bu iki çalışmanın hiçbiri tamamlanmadı.
FDA: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/5-things-know-about-triclosan