Haberler
Thomas Edison
Edison 1869’da kendisine laboratuvar kurarak fizik, kimya ve elektrikle ilgili deneyler yapmaya başladı. Bu arada borsa kurlarını otomatik olarak kaydeden bir makine icadıyla yılda yaklaşık altı yüz dolarlık gelir sağladı.
02 Aralık 2015, Çarşamba
Thomas Alva Edison ( 11 Şubat 1847 – 18 Ekim 1931) 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Bazı icatları tamamen orijinal olmakla birlikte, eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce çalışana aittir. Yine de Edison elinde bulundurduğu kendi adını taşıyan Amerikan patentiyle tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak nitelendirilir.
Thomas Alva Edison, Milan, Ohio’da Yedi kardeşin 7’ncisi olarak doğdu. İlköğrenimine başladıktan yaklaşık 4 ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duydu. Bir süre sonra kendi başına bir telgraf aleti yaptı ve Mors alfabesini öğrendi. O günlerde geçirdiği ağır bir hastalık sonucu kulakları zor işitmeye başladı.
Çocuk yaşta eline geçirdiği küçük baskı makinesi ile yazarlığını kendisi yaptığı gazeteyi çıkarttı. Gazete satışından elde ettiği parayla laboratuvar malzemeleri aldı.
1868’de elektrikli bir kayıt makinesi icat etti. Bu makineyi Lows Gold İndicatör Company`ye 40.000 dolara sattı. Bu sermaye ile işe başladı. Hem yeni cihazlar üretiyor, hem de başkalarının bulduğu elektrikli cihazları geliştiriyordu. Elektrikle uğraşan bilim adamları, karşılaştıkları güçlükleri artık genç Edison’a danışır oldu.
1873’te bir hat üzerinden aynı anda iki telgraf çekmeyi mümkün kılan bir alet icat etti. Bunu daha da geliştirdi, aynı anda dört telgraf çekmeyi mümkün kılar hale getirdi.
1876`da New Jensey`e giderek büyük bir laboratuvar kurdu. Ticari amaçlı buluşlar peşine düştü. Bu laboratuvar, sanayi alanında kurulan dünyanın ilk araştırma laboratuvarı unvanını aldı. Onun adı artık “Harika çocuk” tu.
Laboratuvarında daha önce Bell`in bulduğu telefonu geliştirerek, `Kömür taneli` hale getirdi.
Ve 1877`de `Gramofon`u buldu! Edison`un gramofonunda; parafinli bir kağıt şerit üzerine alıcı bir iğne, gelen mesajları noktalar halinde kayıt ediyordu. Sonra da, bir başka iğne bu şerit üzerindeki çentiklerden geçerek mesajı tekrar ediyordu.
Gramofonu buluşu tüm dünyada yankı yaptı. Edison, bir fizik sihirbazı ve büyücüsü olarak basında övgü ile yer aldı.
Bir türlü durmak bilmeyen bu `harika çocuk` herkesçe bilinen akkor flamanlı ampulü geliştirdi ve 1878’te piyasaya sürdü. Ampuldeki bu buluşu ile elektriğin geniş halk kesimlerince de kullanılmasını sağladı. 1882`de New York`ta ilk kez ticari elektrik merkezini (santralini) kurarak elektriği halk tabanına yaydı.
Ticari getirisi olan işlerle uğraştı. Buluşlarını kurduğu şirketler kanalıyla paraya çevirdi. Dünya çapındaki en büyük teknik üretim sanayi olan “General Electric Company”nin doğuşunu sağlayarak, adını ticari alanda da ölümsüzleştirdi.
Bilim yolundaki koşusunu öldüğü 1931 yılına kadar sürdürdü.
Edison’dan tavsiyeler
- Mutsuzluk yaşadığımız olayda değil, bizim ona gösterdiğimiz tepkidedir.
- Sıkı bir çalışmanın yerini hiçbir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksan dokuz terdir.
- Sizin geçmişle işiniz bitmiş olabilir, ama geçmişin sizle işi asla bitmemiştir.
- Tekrar yaşayacak mıyız?
- Yorgunluk hoşnutsuzluk getirir. Hoşnutsuzluk gelişim için gereklidir.
- Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahkum olmaktır.
- Hiç yanılmadım, 10 bin işe yaramayan yol buldum.
- Her şey için zaman vardır.
- Bir şey sizin istediğinizi yapmıyor diye kullanışsız demek değildir.
- Ben benden öncekinin bıraktığı yerden başladım.
- Eğer yapabileceğimiz her şeyi yapsaydık kelimenin tam anlamıyla kendimize hayret ederdik.
- Biz hiçbir şeyin milyonda birini bile bilmiyoruz.
- Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.