Teknoloji
Süper iletken malzeme görünmezliği gerçeğe dönüştürebilir!
Görünmezlik cihazları yakında artık bilimkurgunun malzemesi olmayabilir. Çin'deki Xiamen Üniversitesi'nden Huanyang Chen ve Qiaoliang Bao'nun baş yazarları tarafından De Gruyter dergisi Nanophotonics'te yayınlanan yeni bir araştırma, gelişmekte olan teknolojide pahalı ve üretilmesi zor metamalzemelerin yerine yeni optik cihazlar için Molibden Trioksit (a-MoO3) malzemesinin kullanılmasını önermekte.
Görünmezlik fikri kulağa bilimden çok sihir gibi gelebilir, ancak araştırmacılar şu anda ışığı görünmezlik etkisi yaratacak şekilde dağıtan ve bükebilen cihazlar üretmek için çok çalışıyorlar. Şimdiye kadar bu cihazlar, doğal olarak oluşan maddelerde veya bu malzemenin tek tek parçacıklarında bulunmayan yeni özelliklere sahip olacak şekilde özel olarak tasarlanmış bir malzeme olan meta malzemelere dayanıyordu, ancak Chen ve ortak yazarlar tarafından yapılan çalışma, MoO3 materyalinin görünmezlik cihazlarını oluşturmak için kullanılabileceğini gösterdi.
Bazı benzersiz özelliklere sahip olan bu malzeme, enerji akışını kontrol etmek için mükemmel bir platform sağlayabilir. Ekibin simülasyon sonuçları, silindirik veya yuvarlanmış a-MoO3 malzemelerinin meta malzemelerin yerini aldığında, basitleştirilmiş görünmezlik yoğunlaştırıcının elektromanyetik görünmezliğin ve mükemmele yakın bir görünmezlik cihazı tarafından gösterilecek olan enerji konsantrasyonunun etkilerini kazanabileceğini gösterdi.
Sonuç olarak, çalışma, a-MoO3 ve Vanadyum pentoksit (V2O5) gibi hiperbolik malzemelerin, gelişmiş kızılötesi görüntüleme ve algılama sistemleri de dahil olmak üzere görünmezlik yoğunlaştırıcıların ötesinde fotonik cihazların olasılığını açarak dönüşüm optikleri için yeni bir temel olarak hizmet edebileceğini gösteriyor.
Işığın sürekli bir ortamda izlediği yolun, koordinat dönüşümüne uğramış kavisli bir uzayda yayılmasıyla aynı olabileceği keşfi sayesinde, dönüşüm optiği son yıllarda fizikte sıcak bir konu olmuştur. Bunun sonucu, ışığın davranışının bir malzemeden geçerken manipüle edilebilmesidir; bu, görünmezlik pelerinleri gibi çok sayıda yeni optik cihazın yaratılmasına yol açabilecek bir şey.
Çalışmanın makalesi: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/nanoph-2021-0557/html