Sağlık
Stres ve Kaşınma Tetiklenmesi
Endişe, öfke veya korku gibi duygusal semptomların yanı sıra stres ve kaygı da vücudunuzda ağrılar, yorgunluk, baş ağrıları, baş dönmesi, sindirim sorunları, zayıflamış bir bağışıklık sistemi gibi çeşitli şekillerde daha fazla. ortaya çıkabilir.
Myvitiligoteam.com’da klinik dermatolog ve araştırmacı olan MD Enrizza P. Factor, bazı insanlar için stres ve kaygının aşırı kaşıntıya neden olabileceğini ve bu kaşıntının döküntü, kurdeşen, egzama, sedef hastalığı ve sivilce şeklinde ortaya çıkabileceğini söylüyor . Anksiyete nedeniyle kaşınma hissi psikojenik kaşıntı olarak bilinir . Anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler kaşıntıyı şiddetlendirdiğinde ve genellikle kaşıma ihtiyacına yol açan hoş olmayan bir his gibi hissedildiğinde ortaya çıkar.
Stres ve kaşıntı nasıl ilişkilidir?
Stres ve kaşıntı birbiriyle çok bağlantılıdır. Bowtiedlife.com dermatoloji bölümü MD direktörü Cheryl Rosen, "Artan kortizol (stres hormonu) seviyeleri inflamasyonda artışa neden olabilir , bu da adrenal bezin çalışma şeklini değiştirir ve aynı zamanda kaşıntılı cilde yol açabilir" diyor .
Beyin ayrıca kaşıntı hissinde de kritik bir rol oynar. Kaşındığımızda beynimizin duyusal, motor ve duygu merkezleri etkinleşir. Neuroscience and Behavioral Reviews'da yapılan bir araştırmaya göre bu durum, hasta davranışını etkileyen (sürekli kaşınma) ve yaşam kalitesini kötüleştiren bir kaygı-kaşıntı döngüsüne yol açabiliyor .
Psikojenik kaşıntı hakkında çok fazla şey bilinmemekle birlikte, araştırmacılar bunun son derece nadir olduğuna inanıyor ve sıklıkla idiyopatik kaşıntı veya bilinen bir nedeni olmayan kaşıntı olarak yanlış etiketleniyor.Clinical Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre cilt kaşıntısı üç ana kategoriye ayrılabilir: psikiyatrik durumlara neden olan kaşıntı hastalıkları, psikososyal faktörlerle şiddetlenen kaşıntı hastalıkları ve kaşıntıya neden olan psikiyatrik bozukluklar (psikojenik kaşıntı).
Kaşıntıyı hafifletmek için stres ve kaygı nasıl azaltılır?
Stresinizi ve kaygınızı azaltmak aynı zamanda psikojenik kaşıntıyı da hafifletebilir. Factor, "Bir terapist, kaygıyı azaltmak için davranış değiştirme terapisi ve diğer stratejiler sağlayabilir" diyor. Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT), meditasyon , derin nefes alma , yoga ve akupunkturun stresi ve kaygıyı azalttığı bulunmuştur.
Yazar: ALPEREN BİÇER