Teknoloji
Şehirler de akıllanıyor!
Akıllı şehirler yaşamı kolaylaştırırken; zamandan tasarruf sağlamamızı ve günlük hayatta karşılaştığımız birçok ayrıntıda kolaylıklar sağlıyor. Akıllı şehirler; tek tek sokakların güvenliği, şehrin ekonomik gelişmesi, atık yönetimi, içme sularının dağıtımı, yoğun yeşillendirme çalışmaları ile şehir planlaması, toplu ulaşımla ilgili sorunların çözümü ve buna benzer sorunları ele almak için en son teknolojiyi kullanıyor. Bu dijital dönüşüm, şehirlerde yaşam kalitesini yükseltiyor.
Bir zamanlar, yüksek hızlı internete sahip olmak bir şehri “akıllı şehir” olarak nitelendirmek için yeterliydi. Ancak bugün Nesnelerin İnterneti (IOT) ile şehirler; eskisinden daha sağlıklı, güvenli, daha temiz, dolayısıyla da daha keyifli hale geliyor. Yüksek hızlı internet bağlantıları, yeni hizmetlerin geliştirilmesi için yeni olanaklar sunmakla beraber, akıllı şehirlerde bu yeni bilgi ve iletişim teknolojisi türleri; halka, hareketliliğe ve çevreye yarar sağlamak için kullanılıyor.
‘Akıllı şehirler’ için ulaşım, şimdiden derin bir dönüşüm geçirdi. Şehirler; trafiği daha akıcı hale getirerek, park etmeyi basitleştirerek (akıllı otoparklarla) ve yeşil yolculukları (yani elektrikli araçlarla) teşvik ederek; kirliliği azaltmak için çözümler geliştiriyorlar. Bilgi sistemleri; kullanıcıların trafik, hava durumu veya kirlilik düzeylerine bağlı olarak rotalarını seçmelerine olanak tanıyor.
‘Akıllı Şebekeler’ olarak da adlandırılan akıllı elektrik ağları aracılığıyla, enerji israfını azaltmak ve yenilenebilir enerjiler geliştirmek artık mümkün. Dijital bağlantılı teknolojiler sayesinde bir şehirde, geleneksel altyapılar (binalar, borular, yollar) gerçek zamanlı veri değişim mekanizmalarıyla birleştirilir. Ayrıca birçok şehirde, büyük binaların enerji verimliliğine şeffaflık getirmek için ‘Enerji Derecelendirme Sistemi’ kullanımının artması planlanıyor ve böylece karbon ayak izinin azaltılması planlanıyor.
Akıllı şehirlere; kablolu şehirler, dijital şehirler hatta siber kentler de denir. 2020 yılında akıllı şehirlerin dönüşüm yolculuğunda yıllardır üzerinde çalışılan; gelişmiş veri analizleri, yapay zeka ve 5G teknolojisi gibi uygulamalar devreye girerek önümüzdeki on yılın teknolojisinin temelleri atılıyor.
Akıllı şehir yaklaşımları ve bazı istatistikler;
2022 yılına kadar 158 Milyar $’lık Akıllı Şehir yatırımı ile özellikle Amerika’da her yönüyle en hızlı büyüme bekleniyor. En fazla harcama toplu taşıma sektörü ve sabit dijital gözetim olarak belirlendi.
2023 yılına kadar, şehirlerin %50’sinin şehir bütçelemesi ve karar verme konusunda kitle kaynaklı katılımı sağlayacak platformlar kullanılacağı tahmin edilmektedir.
Su kıtlığı bu yıldan itibaren şehirleri tehdit edecek gibi görünüyor. Bu nedenle, 2024 yılına kadar şehirlerin ve toplu yaşam alanlarının %45’inin; su kullanımı, analiz ve kaçak – sızıntı tespiti için yapay zeka – IoT- özellikli su yönetimi sistemine geçilecek.
Küresel akıllı şehir harcamaları, 2020 yılından itibaren 35 milyar doları geçecek.
Sağlık alanında; hastaların tanı, değerlendirme ve tedavisi açısından da akıllı şehirlerde uygulamalar kullanılmaya başlandı bile!
Akıllı şehirlerin amacı; insanlara daha iyi bir yaşam kalitesi sunmak, trafik akışını iyileştirmek ve çevreyi korumak için yenilikçi teknolojiyi kullanmaktır. 2020’nin yaşadığımız dijital çağda; ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan “en akıllı” şehirlerinden bazıları; Adelaide, Güney Avusturalya, Fredericton, New Brunswick, Kanada; Hudson, Ohio, USA, Hamilton, Ontario, Kanada, Issy les Moulineaux, Fransa, Leeds, West Yorkshire, United Kingdom, Markham, Ontario, Canada, Binh Duong, Vietnam; Chiayi, Taiwan, Curitiba, Paraná, Brezilya. Ayrıca Dünya’da akıllı şehirler sıralamasına baktığımızda 2020 yılı itibariyle listede Singapur, Zürih, Oslo, Barcelona, Cenova ve Kopenhag da yer alıyor.
Örneğin; bir Güneydoğu Asya şehri olan ‘Singapur’un akıllı kentsel gelişimi; burayı turistik cazibe merkezi haline getirmiştir. Singapur, yolların tıkanıklık durumuna saatlere ve haftanın belirli günlerine göre değişen bir ücretli trafik sistemi uygulamaya koydu. Juniper Research’e göre Dünya’nın önde gelen akıllı şehirlerinden ‘Barcelona’; trafik akışını iyileştirmek için sensörler, akıllı sokak lambaları ve akıllı park teknolojileri kullanıyor. Barselona aynı zamanda sürdürülebilir enerji kullanımı ve enerjinin akıllı kullanımı konusunda öncü şehirlerdendir. Örneğin, hareketle etkinleştirilen LED ışıklarını yaygın olarak kullanmanın yanında akıllı sayaçlardan, su tüketimi hakkındaki verileri kullanan şehir, oldukça iyi miktarda su tasarrufu yapıyor.
Akıllı şehirler artık fütüristik bir vizyon olmaktan ziyade, Dünya’daki birçok toplum için bir gerçeklik konumunda! Bazı akıllı şehir girişimleri, oldukça fazla sensör ve veri platformları gibi altyapıya yapılan büyük yatırımları içermektedir. Çeşitli mobil uygulamaları ve sürdürülebilir enerji yenilikleri de şehirlerde yaşam kolaylaştırmaktadır. Toplumların en küçük kesimlerinde bile yaşamlarının daha iyi hale gelmesi için, akıllı teknolojilerin uygulanabileceği bir zamana yaklaşıyoruz.
Kaynaklar:
https://ceoworld.biz/2019/12/16/the-worlds-top-21-smart-cities-2020-list/
https://easyelectriclife.groupe.renault.com/en/outlook/cities-planning/smart-cities-top-5-smartest-cities-world/
https://linchpinseo.com/trends-that-will-transform-smart-cities/
https://www.smartcitiesdive.com/news/7-trends-that-will-define-smart-cities-in-2020/569471/
http://bilimya.com/sehirler-de-akillaniyor.html - Alev Günal