Teknoloji
Robot Sophia Tehlikeli mi?
Sophia bir “Yapay Zeka” değil. En iyi "Oz Büyücüsü" filmindeki Sihirbaz'a benzetilir. Kelimenin tam anlamıyla perdenin arkasında dizüstü bilgisayara yazan bir adam var. Sophia temelde animasyonlu bir manken. Ama insana çok benzeyen iyi bir tane. Gördüğünüz şey çok yazılı.
Şimdi Sophia'nın olmaya çalıştığı gibi robotlar olsaydı ne olurdu diye sorabilirsiniz. Başka bir deyişle ya Sophia gerçek bir yapay zekanın bulunduğu yerdeyse? Bu durumda, eğer yaptığı şeyden hoşlanmadıysanız, güç düğmesini kapatırsınız. Sonuçta yapay zeka yalnızca bilgisayarda çalışan bir uygulamadır.
Sophia gerçekten de akıllı bir makineyle nasıl etkileşim kurabileceğimizi bulmak için deneyler yapıyor. Akıllı kısmın sahte olmasının sonuç açısından hiçbir önemi yoktur. Ancak bu bir sürpriz değil. "Sahte insanlar" onlarca yıldır kitaplarda, oyunlarda ve filmlerde karakter olarak var oluyor. Bunları gerçek sanıyoruz ve hatta onlar hakkında fikirlerimiz var. Sophia yeni bir tür kurgusal karakterdir. Temelde çok akıllı bir senaryoya sahip bir kukla. Oz Büyücüsü'nden bahsederken "O" zamirini kullandığım nedenden dolayı "o" zamirini kullanıyorum. Her ikisi de yetenekli zanaatkarlar ve hikaye anlatıcıları tarafından yaratılmış karakterlerdir.
Eğer o gerçek olsaydı ne olurdu? Fazla değil. Dikkatlice dinleyin, robot “hiçbir şey”den bahsetmiyor, birkaç senaryolu konuşma, birkaç şaka ve muğlak yorum. İşte bu yüzden endişelenmenize gerek yok: Bu testi en sevdiğiniz "AI" kişisi üzerinde deneyin. Belki Apple'ın Siri'sidir ya da başka bir şeydir. Ona çok kısa bir çocuk hikayesi anlatın ve ona 5 yaşındaki herhangi bir çocuğun cevaplayabileceği bir soru sorun. Yapay zeka hikaye hakkında bir soru sorduğunuzu bile bilmeyecek. Bunu deneyin “John kırmızı bisikletiyle Mary'nin evine gitti” Tamam şimdi hikaye bu, ona sorun “Mary'nin evinde bir bisiklet buldum. Bu ne renk?" Bunun gibi sorularla tamamen şaşkına dönen bir makineyi ustalıkla kullanmanıza gerek yok.
Ancak Sophia yukarıdaki soruyu yanıtlayabilir çünkü perdenin arkasında duran bir insan soruyu sorduğunuzu duyacak ve yanıtı bir dizüstü bilgisayara yazabilecek ve Sophia daha sonra yanıtı söyleyebilecektir. Ancak robotun varlığından ve konuşabildiğinden haberi bile yok. Bu sadece bir kukla.
Özetlemek gerekirse Sophia, Siri'den, Alexa'dan veya Cortana'dan daha fazla (ve çok daha az olduğundan şüpheleniyorum) gelişmiş gibi görünmüyor . Bu kadar çok insanın (ve hatta hükümetin) buna kanması utanç verici çünkü bu, yapay zeka histerisine katkıda bulunuyor ve yapay zekadaki son teknoloji hakkında halkı fena halde yanıltıyor.
Ama bir şey var. Robotun inanılmaz derecede gerçekçi yüz ifadeleri var. Yaratıcıların bir peruk için yeterli fon alamamaları çok kötü.
Yazar: ALPEREN BİÇER