Sağlık
Obezite Göz Hastalıklarına Neden Olabilir
Montreal'de bulunan Hôpital Maisonneuve-Rosemont'ta yürütülen araştırma, obezite ve gün içerisinde yaşanan stres faktörlerinin bağışıklık sistemini nasıl değiştirebileceğini ve yaşlandıkça göze zarar verebileceğini ortaya çıkardı. Doktora sonrası, arkadaşı Dr. Masayuki Hata ile çalışmayı yöneten Montreal Üniversitesi oftalmoloji profesörü Przemyslaw (Mike) Sapieha, "Genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde neden AMD geliştiğini bilmek istedik. YBMD'den sorumlu genleri anlamak için büyük bir çaba harcanmasına rağmen, duyarlılık genlerindeki varyasyonlar ve mutasyonlar yalnızca hastalığa yakalanma riskini artırır, ancak buna neden olmaz. Bu gözlem, çevre ve yaşam tarzı gibi diğer faktörlerin hastalık gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu daha iyi anlamamız gerektiğini gösteriyor " dedi.
AMD, dünya çapında geri dönüşü olmayan körlüğün başlıca nedenlerinden biridir ve 2020'de yaklaşık 196 milyon kişiyi etkilemiştir. İki şekilde ortaya çıkar: Gözün arkasında yağ birikintilerinin birikmesi ve gözdeki sinir hücrelerinin ölümü ile karakterize edilen kuru AMD ve görme üreten dokunun en hassas bölümünde gelişen hastalıklı kan damarları ile karakterize edilen ıslak AMD, makula olarak adlandırılır.
Patojenlerle temas:
YBMD'li bir kişinin gözündeki bağışıklık sisteminin düzensiz ve saldırgan hale geldiği zaten bilinmektedir. Normalde, bağışıklık hücreleri gözü sağlıklı tutar, ancak bakteri ve virüsler gibi patojenlerle temas onların ters gitmesine neden olabilir. Aynı zamanda, vücut obezite ve aşırı yağ gibi stres faktörlerine maruz kaldığında da bağışıklık hücreleri aktive olur ve bu da fazla kilolu olmayı sigaradan sonra YBMD gelişimi için bir numaralı genetik olmayan risk faktörü haline getirir.
Prof. Sapieha ve Prof. Hata yaptıkları çalışmada, vücudun yaşam boyunca yaşadığı stres faktörlerini hızlandırmak ve abartmak için obeziteyi model olarak kullandılar. Geçici obezitenin veya obezite öyküsünün, bağışıklık hücreleri içindeki DNA mimarisinde kalıcı değişikliklere yol açarak onları enflamatuar moleküller üretmeye daha duyarlı hale getirdiğini buldular. Şu anda Japonya'daki Kyoto Üniversitesi’nde oftalmoloji profesörü olan Hata, "Bulgularımız, AMD'ye neden olan bağışıklık hücrelerinin biyolojisi hakkında önemli bilgiler sağlıyor ve gelecekte daha özel tedavilerin geliştirilmesine izin verecek" dedi. Araştırmacılar, keşiflerinin diğer bilim adamlarının ilgilerini obezite ile ilişkili hastalıkların ötesinde, Alzheimer hastalığı ve multipl skleroz dahil olmak üzere artan nöroinflamasyon ile karakterize edilen diğer hastalıklara doğru genişletmesine yol açacağını umuyorlar.
Makale: science.org