Haberler
NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ 55 YIL SONRA İLK KEZ BİR BİLİM KADININA VERİLDİ
Ödül; Donna Strickland’a lazer fiziği alanındaki çalışmaları nedeniyle verildi. Strickland optik cımbız adı verilen ve biyolojik sistemleri araştırmak için kullanılan bir lazer tekniği geliştirdiği için ödüle layık görüldü. Bu sayede Donna Strickland, ödül alan tarihteki üçüncü bilim kadını oldu. Daha önce bu ödül; 1903 yılında Marie Curie’ye, 1963 yılında ise Maria Goeppoert-Mayer’e verilmişti.
Amerikalı bilim adamı Arthur Ashkin ve Fransız bilim adamı Gerard Mourou da aynı alanda gerçekleştirdikleri çalışmalar başarılı görülerek ödülü Strickland ile paylaştı. Mourou ve Strickland; lazerle göz cerrahisi alanında da kullanılabilecek, yüksek yoğunluklu ve çok kısa lazer atışları elde etmeyi başardı.
3 bilim insanı; Nobel Fizik Ödülü ile birlikte 9 milyon İsveç Kronu’nun da (yaklaşık 6 milyon TL) sahibi oldu. Kanada’nın Waterloo Üniversitesi’nde görev yapan Doktor Strickland; ödül ile ilgili olarak “Bunun çılgınca olduğunu kabul etmelisiniz ki benim de ilk tepkim bu oldu. Acaba gerçek mi diye kendime sordum” açıklamasıyla duygularını ifade etti.
Nobel Fizik Ödülü’nü en son kazanan Almanya doğumlu Amerikalı bilim kadını Maria Goeppert-Mayer; atom çekirdekleri buluşlarıyla ödüle layık görülürken; 1963 yılında kayda geçen bu başarıdan 60 yıl önce ünlü fizikçi Marie Curie radyoaktivite ile ilgili buluşları neticesinde bu ödülü kazanmıştı. Marie Curie de ödülü eşi Pierre Curie ve Antoine Henri Becquerel ile paylaşmıştı.
Kaynaklar: EduLife Canada / BBC