Teknoloji
Nano teknolojik malzemeler için Türkiye çapında iş birliği
Bilkent UNAM’ın öncülük ettiği projede yer alan 20 ortak ile, A1 platformu uçak ve ileri düzey ekranlar gibi, önemli teknolojiler 60 farklı nano-teknoloji tabanlı malzemenin geliştirilmesi için çalışmalara başlandı.
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Direktörü Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir, TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Program’nı içeren, 60 milyon lirayı aşan bir fon ile çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
TUSAŞ, Vestel ve Şişecam ile Bilkent Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ve TOBB ETÜ büyük bir ekip A1-Platformu olarak tek çatı altında birleşti.
Ekip; nano malzemeler, şeffaflar, yapısallar, aviyonik ekranlar ve ileri cam teknolojileri olmak üzere birbirini destekleyen beş alanda çalışmalar yürütülecek. Bu platformla hedeflenen şey ülkeye milyarlarca dolar kazandırmak. Demir, "yapısallar" adını verdikleri nanokompozit malzeme grubunda ise kokpitler içerisindeki farklı mekanik bileşenlere yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.
Aviyonik uygulamaya uyumlu nano kristal renk teknolojisinin özel ekran teknolojilerini geliştirmek için çalıştıklarını söyleyen Demir, ekranların içerisindeki renk kalitesini yükseltmek için renk dönüştürücü olarak nano kristaller yerleştirdiklerini ifade etti. Yurt dışından alınan bu nano-kristaller bu platform ile artık ülkemizde geliştirilecek.