Haberler
Migren
Türkiye’de migrene bağlı iş gücü kaybı ortalama 5 gün
02 Aralık 2015, Çarşamba
Tüm dünyada hem kadın, hem erkeklerde görülen ve oldukça sık rastlanan ağrılı bir hastalık “Migren”. Görülme sıklığı yaşa bağlı olarak değişen ve 30 ile 39 yaş arasında daha sık görülen bu rahatsızlık, yaşam kalitesini en fazla etkileyen sorunlar arasında yer alıyor. Öyle ki, araştırmalara göre, migrene bağlı iş gücü kaybı Türkiye’de ortalama 5 gün.
Bulantı, kusma, ışık ve sese duyarlılık gibi belirtiler gösteren Migren, çoğu zaman kişinin tüm faaliyetlerini durdurabilecek güçlü bir ağrı.
Migrenin başlamasına sebep olabilen faktörler
Migren ağrısını başlatan unsurun ne olduğu kesin olarak bilinmese de, beyindeki bazı kimyasal maddelerin bu ağrıda önemli rol oynadığı kabul ediliyor. Migrenin başlamasına sebep olabilen başlıca faktörlerde uzmanlar tarafından şu şekilde açıklanıyor; stres, hormonal değişiklikler, diyet faktörleri, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklar.
Migren ne gibi sorunlara neden olur?
İnsanların yeme içme gibi hayati önem taşıyan faaliyetlerini yapmalarını engelleyen bu ağrının neden olduğu problemler de azımsanmayacak kadar büyük. İşte o sorunlar; Aşırı duyarlılık, durgunluk, halsizlik, dikkatte azalma, konuşma güçlüğü. Aşırı ışık, ses ve koku duyarlılığı, uyuma isteği, ensede sertlik, iştah artışı, iştahsızlık. Aşırı su içme, vücutta su tutulması, sık idrara çıkma, karında şişlik hissi, kabızlık ya da ishal.
Migren atakları
Genel olarak migren tipi baş ağrıları klasik migren, basit migren, küme baş ağrısı, oftalmolojik migren ve yarım baş ağrıları olarak beş ayrı başlıkta değerlendiriliyor. Migren atakları ise, dört döneme ayrılıyor. Ancak bu dönemsel sıralama her migren hastasında sırsıyla mutlaka gerçekleşecek diye bir durum söz konusu değil. Bazı hastalar tüm bu dönemleri tek tek yaşarken, bazı migren hastaları ise, bu dönemlerden bir kısmını yaşamayabiliyor.
Uyarı Dönemi
Migrenin ilk dönemi olan bu süreç oldukça değişken bir aralıkta. Bu dönemi bazen birkaç saatte atlatabiliyorsunuz, ancak bazen de bu süre birkaç günü bulabiliyor. Bu dönemde; yorgunluk, esneme, bazı yiyecekler için istek, ruh hali değişiklikleri, ses, koku ve ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi belirtilen gözlemleniyor. Migren hastası olan her 10 kişiden 6’sı bu uyarıcı dönemi yaşıyor.
Aura
Migreninin ikinci dönemini oluşturan bu süreç başağrısı atağından genellikle 20 dakika ila 1 saat öncesinde oluşan belirtiler. Genellikle görme ile ilgili olan bu dönemde, çakan ışıklar, zig-zag çizgiler, karanlık daireler ya da görmenin grileşmesi gibi problemler yaşanıyor. Aynı zamanda bu belirtilere, konuşma bozuklukları, işitmede yaşanan sorunlar, vücutta, yüzde karıncalanma, zihin bulanıklığı gibi sorunlarda eşlik edebiliyor. Aura, başağrısı başlamadan önce kaybolabildiği gibi, başağrısı dönemine dek de uzayabiliyor. Bu aura belirtilerini her migren hastasından 2’si yaşıyor.
Başağrısı Dönemi
Çoğu migren hastası için en kötü dönem başlıyor. Genellikle zonklayıcı, ağrılı ve sıklıkla başın bir tarafında yoğunluk kazanan ağrılı bir dönem. Ağrı başın bir tarafından diğer tarafına geçebildiği gibi, başın iki tarafında da olabiliyor. Merdiven çıkma, yürüme gibi fiziksel aktivitelerle şiddetlenen ağrıya çoğu migren hastasında birde bulantı ekleniyor.
Işık ve sese duyarlılık nedeniyle çoğu kişi bu dönemde karanlık ve sessiz bir odada yatmak istiyor. Migren ağrısı 4 saat ile 3 gün arasında sürebiliyor ancak ortalama olarak devam süresi 1 gün.
Ağrının Geçme Dönemi
Bu dönem artık ağrının yavaş yavaş geçmeye başladığı süreç. Fakat migrenli hasta kendini yeniden normal hissedene kadar başka belirtiler ona eşlik ediyor.
Migren tedavisi
Migren atakları ayda 1 ya da 2 kez görüldüğü gibi bu ağrıları daha sık yaşayan migren hastaları da olabiliyor. Her ne kadar insanlar arasında migren tedavisinin olmadığı düşünülse de migren tedavisi yapılabilen bir hastalık. Tedavide ilaç ve yaşam biçimi değişikliklerine kadar pek çok yöntem bulunuyor. İlaç tedavisi sırasında iki yol izleniyor:
Akut tedavi (atak tedavisi)
Bu tedavide basit ağrı kesiciler kullanılabildiği gibi, migren atakları için özel ilaçlar da alınabiliyor.
Önleme tedavisi
Atakların çok sık yaşandığı ve yaşam kalitesinin ciddi olarak tehdit edilmesi durumlarında kullanılan bu tedavide ağrı olsun olmasın her gün ilaç alınmasına dayanıyor. Önleme tedavisi atakların sıklığını ve şiddetini azaltmaya yönelik.
Migren ağrısını önlemek için
Migren ağrısının şiddeti gibi, bu ağrıyı tetikleyen faktörler de kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Ancak uzmanlar yine de migren ataklarını önlemek için alınabilecek önlemlerin olduğunu belirtiyorlar.
Buna göre de alınacak önlemlerden ilki: Parlak ışık, rüzgar, keskin koku gibi tetikleyicilerden uzak durmak,
Düzenli olarak yemek yemek ve öğün atlamamaya dikkat etmek,
Düzenli uyku uyumak ve uykusuz kalmamaya dikkat etmek,
Alışkanlıkları değiştirmemek,
Düzenli egzersiz yapmak.