Sağlık
Kronik kan kanserleri için kişiselleştirilmiş hastalık tahmini
Bilim insanları, kan kanseri olan hastalarda gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları tahmin edebilen kişiselleştirilmiş başarılı bir metot geliştirdi. Wellcome Sanger Enstitüsü, Wellcome-MRC Cambridge Kök Hücre Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve işbirlikçileri; geniş bir genetik ve klinik bilgiyi birleştirerek miyoproliferatif tümörü bulunan hastalarda erken teşhis tahmininde bulunuyor. Araştırmada aynı zamanda hastalığın klinik hastalıklar ve hasta erken teşhisiyle bağlantılı desenlerini oluşturan 8 genetik alt grup da tetkik edildi.
New England Journal of Medicine'de yayınlanan bu çalışma, kan kanserlerinden muzdarip hastalara yönelik kişiselleştirilmiş ilaç yapımında etkili olabilir. Ayrıca çalışma, hekimlerin hangi hastaların iyi bir geleceği olduğuna ve belirli tedaviler veya klinik denemelerden faydalanabileceğini belirlemesinde yardımcı olabilir.
Lösemi hastalığının geleceği hakkında bilgi veriyor!
Miyeloproliferatif tümörler, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 30.000 kişiyi etkisi altına alan bir grup kan kanseri hücreleridir. Bu kanserler kronik olmakla birlikte, rahatsızlıktan muzdarip hastalar kan pıhtılaşması veya kanama riski altındadırlar. Buna ek olarak, kanserler hastalığı daha ileri seviyeye dönüşebilir ve pek parlak gelecek sunmayan akut lösemiye dönüşebilir. Hastaların, hastalıklarının gelecekte nasıl ilerleyebileceği hakkında bilgi sahibi olmaları büyük önem taşısa da daha öncelerinde her hastanın şahsına kişisel tahminlerde bulunulabilmek pek mümkün değildi.
Günümüzde kan kanserlerini sınıflandırmak için 1950'lerde oluşturulan, miyeloproliferatif tümörlerin üç klinik tipe ayrıldığı sistem kullanılmaktadır. Ancak, bu sınıflandırma sisteminin de sorunları olduğu biliniyor. Bu keskin sınıflandırmanın eksikliği, hekimlerin hastalardaki en uygun tedaviye karar vermelerinin ve gelecekleri hakkında bilgi vermesini zorlaştırmaktadır.
Kan kanseri hastalarının geninde inceleme yapıldı
Bu miyeloproliferatif tümörlere sebep olan biyolojik faktörleri anlamak için araştırmacılar; kan kanserlerini taşıyan 2000'i aşkın hastada 69 kanser geninde inceleme yaptı. Bilim insanları elde edilen genetik bilgiyi kullanarak, bu kanserlerin 8 farklı alt tipi olduğunu buldu. Bu genetik alt tiplerin aynı zamanda klinik olarak birbirlerinden farklı oldukları da tespit edilerek, hasta grupları arasındaki gerçek farklar belirlendi.
Klinik bilgileri genetik bilgilerle bir araya getiren araştırmacılar; kan kanserlerinden şikâyetçi olan insanların her biri hakkında o kişiye özgü hastalığın tahminini mümkün kılan bir metot geliştirdi. Bu kişiselleştirilmiş metodun günümüzde kullanılan hastalık tahmini yapan bütün taslaklardan daha iyi olduğunu ve buna ek olarak da hastaya kabaca bulunduğu risk gruplarını göstermek yerine daha belirgin tahminlerde bulunulabilme avantajını sağlamış oldu.
Kişiye özel tedavi yöntemleri
Çalışmadaki araştırmacılardan biri olan Dr. Jyoti Nangalia; “Miyeloproliferatif tümörlerin bazı riskleri olduğu bilgisine rağmen hastalar hakkında kesin kişisel tahminlerde bulunabilmemiz mümkün değil. Yeni çevrimiçi hesaplayıcımız, hastaya ait genetik ve klinik bilgileri alıp o kişinin hastalığının gelecekte nasıl bir ilerleme göstereceğinin tahminini yapabiliyor. Yakın gelecekte bu hesaplayıcı iyi bir tedavi takvimi olduğu düşünülen hastalara güven vermek ve alternatif tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı olan nadir hastalıklara yakalanabilecek insanların belirlenmesinde kullanılabilir” dedi.
Aynı çalışmada yer alan Tony Green ise, çalışmanın miyeloproliferatif tümörleri anlaşılmasında önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. Araştırmanın genel mekanizmalara dayalı yeni sınıflandırma ortaya çıkartmakla kalmayıp aynı zamanda ilk kez kişiye özel tahminlerle hasta yönetimine rehber olduğu düşünülüyor.
Bu çalışma gelecekte kan kanseri hastalıklarının sınıflandırılmasına bir açıklık getirebilir, yeni tedavilerin denenmesi ve geliştirilmesini daha da aktifleştirebilir. Modern genomik biliminin gücü kullanılarak ilaçların gücü arttırılabilir, etkin klinik süreç ve tedaviler geliştirilebilir. Çalışma; aynı zamanda kan kanseri hastalarının tedavi süreçleri hakkında bir bilinç kazanmasına ve daha detaylı bilgi sahibi olmasına olanak sağlayabilir.
Kaynak: Labmanager