Haberler
Kronik Geç Kalma Hastalığı
Her şeyi planlamanıza rağmen dakik olamıyor ve geç kalma sebebiniz için sürekli kendinizce bahaneler uyduruyorsanız geç kalma hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
İskoçya’dan gelen bir haber geç kalmanın alışkanlığın çok ötesinde kronik bir hastalıkla karşı karşıya kalabileceğimizi ortaya koydu. Geç kalma hastalığına yakalanan kişilerde saat kavramına uyamama adeta bir alışkanlık haline geliyor.
Yaş gözetmeksizin işe, okula, toplantıya veya randevuya sürekli geç kalıyorsanız durumunuz hastalık boyutuna kadar ilerlemiş olabilir. Habere konu olan İskoç Jim Dunbar, bu hastalığa yakalanan ve uzmanlar tarafından kronik geç kalma hastalığı teşhisi koyulan kişilerden sadece biri…
İskoçya’nın Angus bölgesinde yaşayan Jim Dunbar hiçbir yere zamanında ulaşamıyor. Bu sorunun tedavisi için gittiği hastanedeki muayene randevusuna bile 20 dakika geç kalan 57 yaşındaki Dunbar; işlerini ne kadar zamanda sona erdireceğini asla hesaplayamadığını ifade ediyor.
Kendisine kronik geç kalma hastalığı teşhisi konulan Jim Dunbar’a doktorlar bazı tespitlerde bulundu. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşadığı gerekçesiyle tedavi altına aldı.
SİZ, ZAMAN HESABI YAPABİLİYOR MUSUNUZ?
Bu problemi yaşayan kişilerin beyin bölgesinde oluşan hasardan kaynaklanabildiği gerekçesiyle uzmanlar; herkesi uyardı. Bu sorunun Dunbar’da olduğu gibi hepimizde olabileceği görüşüyle dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Birçok işi geç kalma sorunu yüzünden kaybettiğini söyleyen Dunbar, hazırlanmak için ne kadar zamanı olursa olsun yine de geç kalkmaktan kurtulamadığını söylüyor.
Akşam 7’de sinemaya gitmek için sabah erken kalktığını, hazırlanmak için kendine 11 saat verdiğini ancak yine de filme 20 dakika geç kaldığını belirtiyor.
Duke Üniversitesi’nden Psikoloji ve Ekonomi Profesörü Doktor Dan Ariely, konuyla ilgili derin araştırmalar yaptı ve bu probleminin asıl sebepleri üzerinde durdu. Geç kalmanın bir numaralı ve en önemli sebebinin; gün boyunca her şeyin normalden daha yavaş ilerleyeceğine duyulan inanç olarak açıklıyor.
Planlanan programın ne kadar zamanda sonlanacağının hesabının tamamen yanlış yapılması geç kalma ihtimalinizi oldukça arttırıyor.
UZMANLARA GÖRE BU SORUNLARI ASLINDA BİRÇOK KİŞİ YAŞIYOR
Gece kuşları üzerinde yapılan deneylerde bu hastalığa yakalanan kişilerle aynı zamanlamayla göç ettikleri ortaya çıktı. Gece kuşları normalden daha az uyuyor ve uykusuzluk nedeniyle daha tembel kuş olarak anılıyor. Bu nedenle işini ertelemek istiyor ve geç kalıyor, tıpkı üşengeç insanlar gibi…
San Diego State Üniversitesi’nden araştırmacı Jeff Conte ise yine bu konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Aynı anda birkaç işi yapmanın çoğu insan için pek mümkün olmadığını vurgularken; zamanlamayı unutturabileceğini ve yapılan iş yarım bırakılarak planlanan randevuya geç kalınmasının çok olası göründüğünü söylüyor. Teşhise ve tedaviye rağmen Dunbar, halen gecikmeme mücadelesi veriyor.
Peki ya siz de sık sık geç kalanlardan mısınız?
Otobüsü kaçırıyor, toplantıya geç kalıyor, arkadaşlarınızla olan randevunuza en son siz mi katılıyorsunuz? Birde bu sayılanları sürekli yaşıyorsanız sizin de beyniniz zaman hesabı yapamıyor olabilir.
Psikolojik olduğu kadar biyolojik de olabilen geç kalma hastalığı bir vakaya dönüşmeden tedavi edilmesi gerekiyor.
Gidilecek yere ilk defa gidilecekse; adresi daha önceden kontrol edin, alternatif yolları düşünün.
Yapacağınız iş veya gideceğiniz yer ile ilgili motivasyonunuz yani isteğiniz yeterince yüksek değilse, geç kalma olasılığınız artacaktır.
Giysi, ayakkabı, evrak vs. hazırlıklarınızı önceden yapın.
Trafik olma olasılığı değil, trafik de olacağı düşünülerek evden çıkın.
Ucu ucuna değil, gideceğiniz yere 15 dakika önceden varacak şekilde plan yapın.
Sağlık problemleri ve/veya hastalık yaşıyorsanız, geç kalma olasılığınız artacaktır.
Yapacağınız iş veya gideceğiniz yer ile ilgili motivasyonunuz yani isteğiniz yeterince yüksek değilse, geç kalma olasılığınız artacaktır.
Uyanmak için alarm kurun.
Kaynaklar
www.dunya.com
www.ntv.com.tr