Sağlık
Kırık Bir Kalbi Onarmak
Çoğumuz, başarısız bir aşkın duygularını, kalbimizin kırılmasa da yaralandığını hissettiğimizde hatırlayabiliriz. Şans eseri, gerçekten hasar görmüş bir kalbe sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu çok az insan biliyor.
Kalp yetmezliği veya konjestif kalp yetmezliği olarak bilinen tıbbi durumda, kalp, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar güçlü atamaz. Sonunda kalp yetmezliği olan kişiler normal şekilde yürüyemez veya nefes alamazlar. Bu durum, organın kalıtsal malformasyonlarla başa çıkma konusundaki başarısız girişiminden veya enfeksiyonlar ya da ciddi kalp krizlerinin neden olduğu hasardan kaynaklanır. Bu tür sorunlara yanıt olarak, kalbin duvarları incelip zayıflar, organın tamamı artık etkili bir şekilde kasılamaz hale gelinceye kadar genişler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 4,6 milyon insan konjestif kalp yetmezliğiyle yaşıyor. Erkeklerin çoğu bu tanıyı aldıktan sonra yaklaşık 1,7 yıl, kadınlar ise ortalama 3,2 yıl yaşıyor.Romantik klişelerin aksine, yetişkin insan kalbi büyük bir enginarın şekli ve boyutuyla ilgilidir. Kalp öncelikle kaslardan oluşur ancak vücuttaki diğer kasların aksine kendini onaramaz.
Konjestif kalp yetmezliği olan kişiler ilaçlarla, mekanik pompalarla ve kalp nakilleriyle tedavi edilir. Bütün bu tedavilerin kusurları var.Yaklaşık on yıl önce araştırmacılar, başarısız kalplere taze kas hücrelerinin yardım edebileceğini öne sürmeye başladılar. İlk deneylerde bilim insanları vücudun diğer bölgelerindeki kaslardan hücreler alıp bunları hayvanların hasarlı kalplerine enjekte ettiler. Yaklaşım işe yaramış gibi görünüyordu ve araştırmacılar yakın zamanda iki hastanın kalbine hücre implante etti. Nakil tekniği güvenli gibi görünüyor ancak faydalı olup olmadığı henüz belli değil.Başarı şanslarını en üst düzeye çıkarmak için araştırmacılar artık çeşitli kaynaklardan alınan hücre nakillerini karşılaştırıyor
Birkaç yıl önce, kalp fonksiyonlarını ilaçlar dışında iyileştirmenin bir yolu olmadığını düşünüyorduk” diyor Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden ve Amerikan Kalp Derneği (AHA) başkanı Rose Marie Robertson. "Bu tekniklerin henüz ilk günleri olmasına rağmen, bunların yapılıyor olması çok heyecan verici
Hücrelerin implantasyonu
Heyecanın bir kısmı geçen Kasım ayında New Orleans'taki AHA toplantısında sunulan bir rapordan geliyor. Fransız araştırmacılardan oluşan bir ekip, hayvanlar üzerinde neredeyse on yıl süren deneylerin ardından, bir kişinin hasarlı kalbine hücreler yerleştirdi. Araştırmacılar, 72 yaşındaki bir adamın kalçasından hücreler aldı, yeni kas oluşturabilecek hücreleri izole etti, bunları 2 hafta boyunca laboratuvarda yetiştirdi ve kalbine enjekte etti.Araştırmacılar, hünaklini, adamın geçen Haziran ayında planlanan kalp baypas ameliyatı sırasında gerçekleştirdi. Güvenliğini test etmek için deneysel prosedürü dahil ettiler. Paris'teki Bichat Hastanesi'nden Philippe Menasche, şu ana kadar uygulanan hücrelerin herhangi bir kötü etki belirtisine rastlanmadığını söylüyor.Menasche toplantıda, işlemden bir ay sonra hastanın kalbinin öncesine göre daha etkili bir şekilde pompalandığını bildirdi. Gelişme küçüktü ve adamın kalbi hala sağlıklı bir insanınkinden önemli ölçüde daha az verimliydi. Menasche, kalp kasına kan akışını artıran bypass ameliyatının kalp fonksiyonlarını iyileştirdiğini, dolayısıyla hastanın hafif iyileşmesinin kesin olarak nakille ilişkilendirilemeyeceğini söylüyor.
Yazar : ALPEREN BİÇER
Kaynak: Liew, L. C., Ho, B. X., & Soh, B. S. (2020). Mending a broken heart: Current strategies and limitations of cell-based therapy. Stem Cell Research & Therapy, 11(1), 1-15.
Chen, C., Termglinchan, V., & Karakikes, I. (2017). Concise review: mending a broken heart: the evolution of biological therapeutics. Stem cells, 35(5), 1131-1140.