Sağlık
Kahve Alzheimer gibi bilişsel hastalıklara karşı iyi geliyor
Edith Cowan Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan uzun süreli bir araştırma, kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı kahvenin iyi geldiği hipotezini doğruluyor.
Alzheimer Araştırma Vakfı ve Edith Cowan Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Samantha Gardener ve Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden araştırmacılar:
“Dünya çapında yetişkinlerin büyük birçoğu her gün kahve içiyor ve bu da onu dünya çapında en popüler içeceklerden biri yapıyor. Kahve; kafein, klorojenik asit, polifenoller ve az miktarda vitamin ve mineral dahil olmak üzere bir dizi biyoaktif bileşik içerir. Epidemiyolojik araştırmalar kahvenin; felç, kalp yetmezliği, kanserler, diyabet ve Parkinson hastalığı gibi çeşitli durumlar üzerinde faydalı etkileri olduğunu öne sürüyor. Alzheimer hastalığı, beyinde hücre dışı Aβ-amiloid (Aβ) proteini birikimi ile nöroinflamasyon, sinaptik kayba ve nöron ölümlerine yol açan bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde öğrenmede ve hafızada sorunlar çıktığı gibi diğer bilişsel eksiklikler de zamanla kendini gösterir. Daha önce yapılan birkaç çalışmaya göre kahve, hafif bilişsel bozulma ve Alzheimer hastalığı riskini azaltan koruyucu bir etkiye sahip. Öte yandansa kahve tüketiminin farklı biliş alanları ile ilişkilerini tanımlayan bilişsel olarak normal yaşlı bireylerden oluşan topluluklardan elde edilen sınırlı veriler bulunmakta. Dahası bu tür bağlantıları destekleyen potansiyel nöropatolojik mekanizmaları da araştırmak gerekmektedir” dediler.
İşte bu yeni araştırmada yazarlar, 126 ay boyunca 227 yaşlı bireyde, kendi bildirdikleri alışılagelmiş kahve alımının bilişsel gerileme oranını etkileyip etkilemediğini araştırdı. Araştırmanın sonuçları, kahve ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili işaretler arasında bir bağlantı gösterdi. Araştırmanın hiç hafıza bozukluğu olmayan katılımcılarının, fazla kahve tükettiği ve Alzheimer gibi bilişsel hastalıklara yakalanma riskinin de az olduğu keşfedildi.
Bununla birlikte araştırmanın ilerleyen safhalarında daha fazla kahve içmenin bilişsel açıdan özellikle; plan yapmak, dikkatli olmak ve kendine hâkim olmak gibi pozitif etkiyle sonuçlandığı ortaya çıktı. Dahası kahve içmek beyinde birikip Alzheimer’a yol açan amiloid proteinin hızını bir hayli azaltıyor.
Tek sorun araştırmacılar kafeinli ve kafeinsiz kahve arasında herhangi bir ayrım yapamadılar ve nasıl hazırlandığının faydalarını veya sonuçlarını (pişirme yöntemi, süt veya şekerin varlığı vb.) tam olarak bilmiyorlar.
Herhangi bir bilişsel bozukluk belirtisi göstermeyen bireyler için kahve içmenin epey faydalı olacağını söyleyen araştırmacılar, günde bir fincan kahve içiyorsanız bir tane daha içmenizi tavsiye ediyorlar. Elbette şunu unutmamamız gerek çoğu zarar azı karar. Şunu da söylemeden geçmeyelim, çalışmada faydalı bir etki sağlayan “günde maksimum fincan sayısı” belirlenemedi.
Gardener, “Her gün evde yapılıp içilen ortalama bir fincan kahve 240gr ise günde bir tane daha içerseniz 18 ayın sonunda bilişsel gerilemeyi yüzde 8 azaltacak” dedi.
Makale: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2021.744872/full
http://www.sci-news.com/medicine/higher-coffee-consumption-slower-cognitive-decline-10299.html