Sağlık
Kağıt ve Plastik Pipetlerde Bulunan 'Sürekli Kimyasallar' Endişe Yaratıyor
Ancak, şimdi bazı yeni araştırmalar kağıt pipetlerin bazı olumsuz yönleri olabileceğini ortaya koydu ve sadece baskı altında dağılma eğiliminde olmaları nedeniyle değil. 25 Ağustos'ta Food Additives and Contaminants dergisinde yayımlanan küçük bir Avrupa çalışması, 39 pipet markasını test etti ve bazı kağıt pipet markalarının zararlı sentetik kimyasallar olan poli- ve perfloroalkil maddeleri (PFAS) adı verilen bir grup kimyasal içerdiğini buldu.
Bu 'sürekli kimyasallar', çalışmada test edilen pipetlerin çoğunda bulundu ve genellikle kağıt ve bambudan yapılan pipetlerde en yaygın olarak tespit edildi. Bu çalışmada kullanılan plastik pipetler de yüksek miktarda PFAS içeriyordu ve yazarlar tekrar kullanılabilir çelik pipetlerin kullanılmasını önerdi. PFAS, yapışmaz tavalardan giyim ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde bulunur ve malzemelerin suya ve lekelere dayanıklı olmasına yardımcı olur.
Bunlar insanlar, vahşi yaşam ve çevre için zararlı olabilir, çünkü çok yavaş bir şekilde parçalanırlar ve potansiyel olarak binlerce yıl boyunca varlıklarını sürdürebilirler. Birden fazla çalışma, bu kimyasalları çeşitli kanser türleriyle ilişkilendiriyor ve birçok önemli su kaynağı bunlarla kirlenmiş durumda. PFAS'lerin Amerikalıların vücutlarının %97'sinden fazlasında bulunduğu tahmin edilmektedir. Araştırmacılar bunları anne sütünde bile bulmuşlardır. Ayrı bir 2021 çalışması, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bitkisel bazlı pipetlerde PFAS bulmuştur. Çalışmanın ortak yazarı ve Antwerp Üniversitesi çevre bilimcisi Thimo Groffen ve ekibi, aynı durumun Belçika'da da geçerli olup olmadığını görmek istedi. "Kağıt ve bambu gibi bitkisel materyallerden yapılan pipetler genellikle plastikten yapılanlara göre daha sürdürülebilir ve çevre dostu olarak reklam yapıyor," Groffen ifadesinde söyledi.
Ancak, bu pipetlerdeki PFAS varlığı, bunun her zaman doğru olmadığı anlamına geliyor." Çalışmada, ekip beş malzemeden yapılan 39 pipet markasını test etti - kağıt, bambu, cam, paslanmaz çelik ve plastik. Birçok ülke tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamış durumda ve bitkisel bazlı versiyonlar popüler alternatiflerdir. Pipetler, genellikle mağazalardan, süpermarketlerden ve fast-food restoranlarından temin edildi ve PFAS için iki tur teste tabi tutuldu. Çalışmada test edilen markaların yaklaşık %69'u (39 markadan 27'si), toplamda 18 farklı PFAS tespit edilen PFAS içeriyordu.
Kağıt pipetler, tespit edilen markaların %90'ında (20 markadan 18'i) PFAS içerme olasılığı en yüksek olanlardı. Aynı zamanda bambu pipet markalarının %80'inde (beş markadan dörtü), plastik pipet markalarının %75'inde (dört markadan üçü) ve cam pipetlerin %40'ında (beş markadan ikisi) tespit edildi. Ekip, test edilen beş çelik pipet markasında herhangi bir PFAS tespit etmedi. Perflorooktanik asit, çalışmada en yaygın bulunan sürekli kimyasaldı, ancak bu PFAS 2020'den bu yana küresel olarak yasaklandı. Ayrıca trifloroasetik asit ve triflorometansülfonik asit tespit edildi. Bu "ultra kısa zincirli" PFAS'lar suya oldukça çözünebilir, bu da onların potansiyel olarak pipetlerden içeceklere sızmalarına neden olabileceği anlamına gelir. Ekibe göre PFAS konsantrasyonları düşüktü ve insanlar genellikle pipetleri nadiren kullandığı için sağlığa sınırlı bir risk taşırlar. Ancak PFAS'lar vücutta birkaç yıl boyunca kalabilir ve konsantrasyonları birikebilir. "Küçük miktarlardaki PFAS'lar, tek başlarına zararlı olmasa da, zaten vücutta bulunan kimyasal yükü artırabilir," diye açıkladı Groffen. Bu PFAS'ların pipetlere su geçirmezlik kazandırmak için mi üretim sırasında eklendiği yoksa farklı bir kaynaktan mı kaynaklandığı bilinmemektedir.
Bitkisel bazlı malzemelerin yetiştirildiği toprak ve üretim sürecinde kullanılan su, kirlenmenin kaynaklarından bazıları olabilir. Ancak, ekip çalışmada neredeyse tüm kağıt pipet markalarında PFAS bulunduğunu belirtiyor, bu da muhtemelen bazı durumlarda su itici bir kaplama olarak kullanıldığı anlamına gelir. Ekip, çalışmanın diğer sınırlamalarından bazılarının pipetlerden sızıp sızmayacağını incelemediğini de belirtti. "Kağıt ve bambu pipetlerdeki PFAS varlığı, bunların mutlaka biyolojik olarak parçalanabilir olmadıklarını gösteriyor," dedi Groffen. "Beş çelik pipet markasında hiç PFAS tespit etmedik, bu yüzden tüketicilere bu tür pipetleri kullanmalarını veya hiç pipet kullanmamalarını öneririm."
Kaynak: popsci.com