Haberler
Işık saçan canlılar
Buna rağmen insanlar, henüz ateş böceklerininki kadar verimli ışık üretemediler. Herhangi bir canlının ışık üretip, ısısından etkilenmemesi ne ilginç bir durumdur! Bu durumu, şu şekilde açıklayabiliriz; insanların bulduğu ampuller, ışık üretirken aynı zamanda ısı da yayarlar. Buna rağmen ateş böcekleri, ışık üretirken nasıl oluyor da bu ısıdan etkilenmiyor?
Çünkü aydınlanmak için kullandığımız ışık ile ateş böceklerinin ürettikleri ışık birbirinden farklıdır. Bilim insanları da bunu taklit etmeye çalışmaktadırlar. Ateş böceklerinin ürettikleri ışık türüne “soğuk ışık” denilmektedir. Bu ışık türü üretilirken dışarıya ısı verilmez. Bu yüzden soğuk ışıklar, oldukça verimlidir.
Ateş böceğinin dışında başka canlılar da ışık üretiyor. Özellikle deniz canlıları... İşte o canlılardan bazıları:
Işık Üreten Comb Jelly
Comb Jelly tıpkı denizanaları ve deniz Anemonları gibi hassas canlılardandır. Genellikle mikroskobik bitkiler ve küçük deniz hayvanları ile beslenirler. Bazıları avlarını tıpkı balık oltası gibi suda hareket eden yapışkan dokunaçları ile yakalar. Bir türün ise çok geniş bir biçimde açılabilen ve diğer Comb Jellyler de dahil olmak üzere pek çok canlıyı yutabilen ağızları vardır. Comb Jellynin vücudunda sıra halinde ince tüyler bulunur. Bu tüylerini suda kendini ileri doğru itebilmek için kullanır. Bundan başka hemen hemen tümünün sırtında tıpkı dikiş yerine benzeyen, özel ışık üretebilen hücreler bulunmaktadır. Türlerin de kendi içlerinde ilginç özellikleri vardır. Örneğin kırmızı Comb Jelly dokunulduğunda parlar. Aynı zamanda suya parıldayan, ışıklı taneler bırakabilir. Bu, düşmanlar için kullanılan bir şaşırtma yöntemidir.
Işık Yayan Denizanası
Denizin derinliklerinde yaşayan ve ışık saçmada usta olan olan Atolla Wyvillei adlı denizanası da bu kategoriye girmektedir.
Gözlerinden ışık yayarak tehlikelere karşı kendini koruyabilen bu canlı adeta şov yaparak izleyenleri de büyüleyebilir.
Yeşil Işık Saçan Mantarlar
Japonya'nın Wakayama bölgesinde yağmur yağmaya başlayınca kendini gösteren mantarlar parlayabilme özelliğine sahiptir. Mycena lux-coeli adlı bu mantarlar chinquapin ağaçları üzerinde yetişirler. Büyürken yeşil renkte ışık saçan mantarların üst kısımlarının çapı 2 cm'dir.
Işık Saçan Mürekkep Balığı
Okyanusun kapkaranlık derinliklerini aydınlatan Hawai isimli bir mürekkep balığı bulunmaktadır. Kısa kuyruklu olan bu balık, Vibrio fischeri denilen bir bakteriyle Vibrio fischeri denilen bir bakteriyle dostluk kuran bu balık özel organları sayesinde ışık yaydığı gibi başka canlıların yerini de net bir şekilde algılayabiliyor. Bu canlıların her birinin kendilerini ait irisler ve lensleri de bulunmaktadır.
Işık Saçan Başka Bir Mantar
Canlılar fizyolojik ve metabolik özelliklerini üremek ve atıklarından kurtulmak için kullanırlar. Bu mantar ise atıklarını dışarıya bırakmak için başlığının altını kullanırlar. Bu atıklardan bazıları ise Lusiferaz'dır bu madde ise ışık saçmak için kullanılan bir enzimdir.
Işık Yayan Panellus Stipticus Mantarı
Panellus stipticus adlı bu canlı genelde besinini ölü organik maddelerden alan bir organizmadır. Bu mantar türü oldukça serttir ve yağmur yağdığı zaman yetişir. Bu mantarlar kanın akmasını durdurmak amaçlı da kullanılabilirler.
Yeşil ve Mavi Işık Saçan Canlı
Bu canlı denizin derinliklerinde yaşayan yuvarlak ve taraklı olan Bathocyroe Fosteri'dir. Atlantik yakınlarında bol miktarda bulunan bu canlı 5cm boyundadır. Çok narin olarak bilinen bu canlı yeşil ve mavi renklerde ışık saçarlar.
Dinoflagellatlar
Dinoflagellatlar, tek hücreden oluşmuşlardır ve kamçılı grubuna aittirler. Bu canlıların çoğu su planktonudurlar ancak tatlı su alanlarında da görülebilirler.
Kristal Denizanası
Aequorea Victoria olarak bilinen kristal denizanası genellikle Kuzey Amerika'nın sahillerinde bulunur ve en etkili şekilde ışık saçan su organizmalarından birisidir. Hidroza familyasına ait olan bu canlı muhteşem bir şekilde ışık etrafına ışık saçar.
Işık Saçan Dişi Ateşböceği
Bir ateş böceği türü olan Lampyris noctiluca genellikle erkeklerden 2 kat daha fazla büyük olurlar. Ayrıca erkeklere nazaran dişilerde kanat yoktur ve dişiler ışık çıkarabilirken erkekler ışık çıkaramazlar.