Sağlık
İnsan terindeki bir protein Lyme hastalığına karşı koruyucu olabilir.
Bu bakterilerle enfekte olan kara bacaklı kenelerin ısırması yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Tipik belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve Eritema migrans adı verilen karakteristik deri döküntüsü yer almaktadır. Çoğu hastaya genellikle enfeksiyonu temizleyen bir antibiyotik olan doksisiklin verilmektedir. Ancak bazı hastalarda yorgunluk, hafıza sorunları, uyku bozukluğu, vücut ağrıları gibi belirtiler yıllarca devam edebilmektedir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Helsinki Üniversitesi'nden araştırmacılar, insan terindeki bir proteinin Lyme hastalığına karşı koruma sağlayabileceğini keşfetmiştir. Bulgular, yıllardır süren semptomları olan hastalara yardımcı olabilmektedir. Stanford Üniversitesi'nde birlikte doktora sonrası araştırma yapan Tal ve Hanna M. Ollila, Lyme hastalığına yatkınlığın genetik işaretlerini bulma umuduyla bu çalışmaya birkaç yıl önce başlamışlardır. 410.000 kişinin genom dizilerini ve tıbbi geçmişlerine ilişkin ayrıntılı bilgileri içeren Finlandiya veri kümesi üzerinde genom çapında bir ilişkilendirme çalışması yürütmeye karar vermişlerdir. Bu analiz, daha önce Lyme hastalığıyla bağlantılı olan bağışıklık moleküllerinde bulunan iki sonucu ortaya çıkarmışlardır. Bununla birlikte, SCGB1D2 adı verilen bir kosekretoglobin proteini olan şaşırtıcı üçüncü sonuç daha bulmuşlardır. Araştırmacılar bu özel sekretoglobinin öncelikle ter bezlerindeki hücreler tarafından üretildiğini keşfetmişlerdir.
Bu proteinin Lyme hastalığını nasıl etkileyebildiğini öğrenmek için araştırmacılar SCGB1D2'nin normal ve mutasyona uğramış versiyonlarını kullanarak laboratuvarda yetiştirilen Borrelia burgdorferi bakterilere maruz bırakmışlardır. Proteinin normal versiyonunun bakterinin büyümesini önemli ölçüde engellediğini keşfetmilerdir. Ancak mutasyona uğramış versiyona maruz bıraktıklarında, bakteri üremesini baskılamak için iki kat daha fazla proteine ihtiyaç duyulmuştur. Araştırmacılar daha sonra bakterileri normal veya mutasyona uğramış SCGB1D2 varyantlarına maruz bıraktıktan sonra farelere enjekte etmişlerdir. Mutant proteine maruz bırakılan bakterilerin enjekte edildiği fareler Lyme hastalığı ile enfekte olmuşken SCGB1D2'nin normal versiyonuna maruz bırakılan bakterilerin enjekte edildiği fareler sağ kalmıştır.
Tal, ‘Makalede farelerin 10. güne kadar sağlıklı kaldıklarını gösteriyoruz, ancak onları bir aydan fazla takip ettik ve hiçbir zaman enfeksiyon kapmamışlardır. Bu gerçekten heyecan vericidir’ diyerek açıklama yapmıştır.
Araştırmacılar gelecekte proteinin, farelerin doğal olarak SCGB1D2 üretmeyen derisine uygulanmasının, onların Borrelia burgdorferi bakteri tarafından enfekte olmasını önleyip önleyemeyeceğini araştırmayı planlamaktadır. Bununla beraber, proteinin antibiyotiklere yanıt vermeyen enfeksiyonların tedavisindeki potansiyelini keşfetmeye hedeflemektedirler.
Yazar: Bassma BOUANANI
Kaynakça: