Haberler
İçme Suyu Analizlerinde Standart Değişikliği
02 Aralık 2015, Çarşamba
Yeni revize ISO 9308-1 (2014) Standardı
Yeni revize ISO 9308-1 (2014); "Water quality Enumeration of Escherichia coli and coliform bacteria -- Part 1: Membrane filtration method for waters with low bacterial background flora" standardı yayımlandı. Bu standarda göre içme suları, dezenfekte edilmiş havuz suları ve arıtma işlemi sonrası sularda membranla süzme yöntemi ile E.coli ve koliform bakterilerin tespiti ve sayımı için standart besiyeri olarak kromojenik bir besiyeri tanımlanmaktadır.
Revize standartta önerilen Chromogenic Coliform Agar (CCA) besiyeri ile önceki standartta belirtilen Lac tose TTC Agar besiyerindeki düşük seçiciliğin getirdiği sorunlar ve yanlış yorumlamaların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda analiz süresinde ciddi bir kısalma ile kısa sürede sonuç verebilme imkanı sağlanmaktadır.
Genel prensip olarak besiyerlerindeki selektivite düşük olursa yoğun refakatçi flora baskılamasına bağlı olarak hedef mikroorganizma belirlenemeyebilir. Selektivite yüksek olursa bu kez de hasar görmüş olması muhtemel hedef mikroorganizma belirlenemeyebilir. Buna bağlı olarak yeni standartta yer alan CCA, sihirli ve tüm sorunlara yanıt veren bir besiyeri değildir ancak, Lac tose TTC Agar besiyerine göre çok ciddi üstünlükleri vardır.
Chromogenic Coliform Agar (CCA) besiyerinin, E. coli ve diğer koliform grup bakterilerini ß-D-glucuronidase enzim varlığına bağlı olarak açık bir şekilde ayırt etmesi, 24 saat inkübasyon süresi sonunda hızlı sonuç alınması ve doğrulama için başka bir besiyerine gerek duyulmaması başta ekonomik fayda olmak üzere pek çok avantajı bulunmaktadır.
Revize ISO 9308-1 (2014) Standardı ve Chromogenic Coliform Agar’ın (CCA) Avantajları
Zaman tasarrufu:Lactose TTC Agar metoduna göre en az 24 saat daha hızlıdır.
Analiz kolaylığı: CCA kullanımı ile E. coli ve koliform bakterilerin sayımı renk ayrımı sayesinde daha pratiktir.
Maliyet tasarrufu: Doğrulama için ilave besiyeri kullanımına gerek duymadan tek besiyeri ile sonuç alma imkanı sağlayarak analiz maliyetlerini düşürür.
Kullanım kolaylığı: Uygulama açısından CCA yöntemi Lac tose TTC Agar yöntemine göre kolaydır. Besiyerinin hazırlanması pratik ve hızlıdır. Otoklavlanmaz, kaynatılarak sterilizasyon uygulanır.
Sonuç
Bu standart değişikliği ile membran filtrasyon tekniği ile sularda koliform bakteri analizi yapan işletmeler (içme ve kullanma suyu, gıda işletmelerinde kullanılan su, dezenfekte edilmiş havuz suyu vb), yeni standartta yer alan Chromogenic Coliform Agar (CCA) ile çalışmalarına devam edeceklerdir.
Merck Millipore Chromocult® Coliform Agar (CCA) standartta yer alan orjinal besiyeri olup bu standardın hazırlanması sırasında ihtiyaç duyulan tüm validasyon çalışmaları yapılmış tek besiyeridir.