Sağlık
HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Huzursuz bacak sendromu; bacakları hareket ettirme dürtüsü veya ihtiyacı ile ortaya çıkan, anormal duyularla karakterize, kronik, ilerleyici bir bozukluktur.
Semptomlar genellikle bacaklarda, nadiren de kollarda, iki taraflı, simetrik çoğunlukla geceleri oluşur. Uzun süreli hareketsizlik durumlarında kötüleşip, hareketle düzelir. Hastalık aralıklı olarak alevlenir ve uzun süren asemptomatik dönemler olabilir.
Epidemiyolojik çalışmalara göre HBS, popülasyonun %1-15 kadarında görülebilmektedir ve genellikle semptomlar hafiftir. Kadınlarda iki kat fazladır ve özellikle yaşlılarda (>65 yaş) daha sık görülmektedir. Semptomların her yaşta başlayabileceği ancak %43’ünde 20 yaşın altında başladığı bildirilmektedir.
HBS TANI KRİTERLERİ
1. Parestezi /dizestezi duyuları ile birlikte uzuvları hareket ettirme isteği,
2. Hareketsiz duramama hali ve hareket (yürüme, kasılma, ovalama vb) ile rahatlama,
3. Semptomların istirahatte şiddetlenip; aktivite ile azalması,
4. Semptomların akşam-gece saatlerinde artması…
Semptomların şiddeti ve sıklığı kişiler arası farklılık göstermektedir. Bazı hastalar HBS nedeniyle ciddi uyku bozukluklarından, gün içi uyuklamalardan veya uyku sırasında çok fazla oranda (saatte >5) periyodik uzuv hareketlerinden ve yorgunluktan şikâyet ederken diğerlerinde bunlar daha hafif düzeydedir.
HBS semptomatolojisinde en bariz olay; semptomların gece uykunun başladığı saatlerde şiddetlenmesi, uykuyla beraber devam etmesi, gün içinde kaybolması ve bacak sallama veya yürümekle hafiflemesidir.
Şikâyet hastalar tarafından değişik şekillerde tarif edilebilmektedir. Hastaların çoğu adlandırılamayan bir huzursuzluk ve hareketsiz duramama hali olarak tanımlamaktadırlar. Diğer şikayetler ise; ağrı, kramp, kaşıntı, uyuşma, yanma, gerilme-kasılma, kıpırtı ve sıçrama hissi olarak sıralanabilir.
Genellikle yürümek en rahatlatıcı hareket olmakla birlikte; hafif olgularda ekstremiteyi germe, sıçratma şeklinde atma veya masaj da geçici düzelme sağlamaktadır. Genellikle nörolojik muayene normaldir.
Nöralterapi, huzursuz bacak sendromunda kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Otonom sinir sisteminden kaynaklanan hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Klasik tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyen pek çok rahatsızlığın altında otonomik sinir sisteminin fonksiyon bozuklukları yatmaktadır. Otonom sinir sistemi bu bozucu alanlara tepki göstererek, vücudun uzak bölgelerinde rahatsızlık yaratabilir.
Bu yöntem, şifa arayan hastalarımız açısından da oldukça faydalı. Hastalarımızın, şifa ararken ehil ve etik ellerde olması temennisiyle sağlıklı günler diliyorum.
Sevgi ve ışıkla kalın...