Sağlık
Hipertansiyon: Tanı, Tedavi ve Yaşamları Kurtarma Potansiyeli
Yüksek tansiyon veya hipertansiyonun etkili bir şekilde tedavi edilmesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan yeni bir rapora göre, bu yıl ile 2050 arasında 76 milyon yaşamı kurtarabilir. Dünya genelindeki yetişkinlerin yaklaşık olarak üçte biri bu sağlık sorunuyla karşı karşıya, bu durum felç, kalp krizi, böbrek hasarı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. İlginç olan, bu hipertansiyon problemine sahip olanların büyük bir çoğunluğunun - yaklaşık olarak her beş kişiden dörtü - zamanında tanı almadığı veya yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç veya bu iki tedavi yöntemi bir araya geldiğinde tedavi edilmediği ilk türde bir rapor tarafından belirtilmektedir.
Amlodipin veya losartan gibi maliyeti düşük ilaçlar yüksek tansiyonu kontrol altına alabilir, ancak hala yılda yaklaşık olarak 10 milyon ölüme yol açmaktadır. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora eşlik eden bir basın açıklamasında, "Hipertansiyon kontrol programları hala ihmal ediliyor, öncelik verilmiyor ve büyük ölçüde yetersiz şekilde finanse ediliyor" dedi. Bu rapor, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 78. Oturumu sırasında yayımlandı ve WHO'nun yüksek tansiyonun küresel etkisi hakkındaki ilk raporu olarak dikkat çekiyor. Ghebreyesus, "Hipertansiyon kontrolünü güçlendirmek, her ülkenin evrensel sağlık kapsamına doğru attığı adımların bir parçası olmalıdır ve bu sağlık sistemleri, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlıklı, adil ve dayanıklı bir temelinde inşa edilmiştir" şeklinde ekledi.
Hipertansiyonu olanların yaklaşık olarak yarısı, 140/90 mmHg kan basıncı seviyesi olarak tanımlanan bu soruna sahip olduklarının farkında değil. Bir doktor muayenesi sırasında yapılan bir kan basıncı testi, bir hastanın kalbi atarken (okumadaki ilk sayı) ve kalbi dinlendiği sırada (ikinci sayı) arterlerindeki basıncı ölçer. Sağlık hizmetlerine daha fazla erişimin sağlanması, teşhisi artırabilir ve ihtiyacı olanlara etkili tedavileri ulaştırabilir. İlaçlar yüksek tansiyonu düşürebilir; hipertansiyon için reçete edilen ilaçları kullananların sayısı 1990 ile 2019 arasında ikiye katlandı.
"Hipertansiyonun birinci basamak sağlık hizmetleri aracılığıyla tedavi edilmesi, yaşamları kurtarırken aynı zamanda yıllık milyarlarca dolar tasarruf sağlar" diyen WHO elçisi ve eski New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, bir açıklamada belirtti. Doğru tarama yanı sıra, önleyici önlemler dengeli bir diyet, alkol ve tütün kullanımından kaçınma, düzenli egzersiz ve kilo kontrolünü içerir.
Hükümetler, vatandaşlarını sağlıklı tutmak ve kan basınçlarını normal seviyelerde tutmak için kritik bir rol oynamaktadır. WHO raporuna göre, Güney Kore ve Kanada, pozitif sonuçlar elde eden kapsamlı ulusal hipertansiyon tedavi programları sunmuşlardır. Her iki ülke de hipertansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını kontrol etme konusunda %50'nin üzerine çıkmıştır. Ayrıca, 40'tan fazla düşük ve orta gelirli ülke, ulusal hipertansiyon ve kardiyovasküler bakımını güçlendirmek için WHO'nun HEART'S paketini kullanmıştır. Program aracılığıyla Bangladeş, Küba, Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde 17 milyonun üzerinde insan hipertansiyon tedavi programlarına kaydolmuştur. Yüksek tansiyonu önlemek için programların odaklandığı konulardan biri günlük sodyum alımını azaltmaktır. Bloomberg, "Bugün dünyada meydana gelen kalp krizi ve felçlerin çoğu, uygun fiyatlı, güvenli, erişilebilir ilaçlar ve sodyum azaltma gibi müdahalelerle önlenebilir" şeklinde ekledi.
Sodyumun günlük önerilen miktarı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, WHO günde 2,000 miligramdan azını önermektedir. Ancak, örgüt, küresel ortalamanın bu miktarın iki katından fazla olduğunu tahmin etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), günde 2,300 mg sodyum alımını önermektedir. Amerikalılar ortalama olarak günlük 3,400 mg sodyum tüketmektedir ve hipertansiyon, 30 ila 79 yaşları arasındaki Amerikalıların yaklaşık olarak %32'sini etkilemektedir.
"WHO'nun bu konuyu ele almasını görmek harika. Kalp hastalığı ve felç dünya genelindeki ölümlerin başlıca nedenleridir ve hipertansiyon bu ölümlerin önemli bir nedenidir" diyen Nate Favini, birincil bakım doktoru ve Forward adlı bir önleyici sağlık hizmetleri başlangıcı olan bir şirketin baş tıbbi sorumlusu olarak söyledi. Bu program, doktor önderliğinde 12 haftalık bir program ve evde biyometrik izleme kullanarak hastaların kan basıncını yönetmelerine yardımcı olur.
Kaynak: popsci.com