Teknoloji
Geliştirilen yeni bir cihazla beyin aktiviteleri artık detaylı bir şekilde kaydediliyor
Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden Prof. Shadi Dayeh’in yönettiği mühendis ve cerrah ekibi, beyin zarındaki aktiviteyi mevcut teknolojilerden 100 kat daha yüksek çözünürlükte okuyabilmek için binlerce elektrokortikografi (ECoG) sensörü yerleştirilmiş yoğun dizilimli bir ızgara kullandılar.
Üç santimetreye üç santimetre boyutlarında ince ve esnek olan bu dizilim, beynin belirli bölümlerine son derece ayrıntılı bir görüş sunmakta. Klinik kullanım için onaylanması halinde ise bunun geniş kapsamlı etkileri olabilir.
Erken uygulamalar ile cerrahların son derece net beyin sinyali bildirimleri alması sağlanabilir. Böylelikle sağlıklı dokuya zarar verilmeden tümörleri çıkarmak için daha iyi rehber olabilir ve ilaca dirençli epilepsinin cerrahi tedavisine imkân tanıyabilir.
Beyin cihazı daha uzun vadede felç veya elektriksel uyarıyla tedavi edilebilen Parkinson gibi nörodejeneratif başka rahatsızlıkları olanlara yardım etmek için kalıcı bir kablosuz implant görevi de görebilir.
Dahası ECoG teknolojisi, bilgisayarları sadece düşünerek kontrol etmekten doğrudan beynimize müzik akışına kadar potansiyel uygulama yelpazesi çok geniş olan, giderek ilerleyen beyin-bilgisayar arayüzleri alanında kullanılmak üzere geliştirilebilir. Örneğin; beynin nasıl çalıştığına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkararak beyin dalga modellerinden faydalanarak el hareketlerini yeni şekillerde yorumlamak için kullanılabilir.
Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi üzerinde çalışan en tanınmış şirketlerden biri olan Elon Musk'ın Neuralink girişimi, geliştirdiği çipi bu yıl içinde insanlarda denemeye başlamayı hedefliyor.
Profesör Dayeh'in ekibi şimdiden ECoG cihazını hali hazırda planlanmış beyin ameliyatlarının "dinlenme süresinde" araştırmaya katılmayı kabul eden 19 kişi üzerinde test etti bile.
Bir sonraki adım, teknolojinin bilim insanlarına verilen 12,25 milyon dolarlık hibeyle finanse edilecek klinik deneyini gerçekleştirmek olacak.