Yaşam
GECE VARDİYALARI VE UZUN ÇALIŞMA SAATLERİNE BAĞLI ERKEN DOĞUMLAR VE DÜŞÜKLER
Yapılan araştırmalar sonucu; gece vardiyası yapan veya uzun çalışma saatleri olan hamile kadınların, gün içinde çalışan hamile kadınlara göre düşük veya erken doğum yapma olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.
Gece vardiyası yapan hamile kadınların gün içinde çalışan hamile kadınlara göre erken doğum yapma olasılığının %21, düşük yapma olasılığının ise %23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Haftada 40 saatten fazla çalışmak düşük yapma riskini %38, erken doğum riskini ise %21 oranında artırırken; uzun çalışma saatleri düşük kilolu bebek doğumlarını %43, gebelik dönemi süresine göre ise de bebeklerin daha küçük olma şanslarını ise %16 arttırdığı açıklandı.
Analiz sonucunda fark edildi ki; hamilelik sırasında sabit gün vardiyası çalışan kadınlara kıyasla, dönen vardiyalı çalışan kadınların erken doğum yapma olasılıkları %13, normalden küçük bebek doğum yapma olasılığı ise %18 daha fazladır. Ayrıca hamilelik esnasında yüksek tansiyon geliştirme olasılığını %19, preeklampsi olarak bilinen tehlikeli yüksek tansiyon geliştirme olasılığını ise %75 arttırıyor.
Kanada’daki Albarta Üniversitesi’nde araştırmacı olanı Margie Davenport; “Koşullar izin verirse, vardiyalı çalışmadan ve uzun çalışma saatlerinden kaçınılması (haftada 40 saatten fazla) gebelik sonuçlarını iyileştirebilir. Ancak bu mümkün olmadığı zamanlarda doğum öncesi sağlığı da koruyabilmek için, yaşamınızın kontrolünüz dâhilindeki diğer yönlerine odaklanmanız önemlidir. Doğum öncesi sağlığa dikkat etmek için egzersiz, yeterli uyku ve besleyici yiyecekler dâhil olmak üzere iş dışında aktif ve sağlıklı yaşam tarzı sürdürmeye odaklanılmalı” dedi.
Araştırmacılar, toplam 196.989 kadını içeren 62 çalışmadan elde edilen verileri inceledi. Çalışma saatleri ya da programlarının farklı sonuçlarla ilgili olup olmadığını anlamak için farklı çalışma durumlarına sahip kadınları izlediler. Davenport takımının Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği notlarında; küçük çalışmaların birçoğunun uzun saatler, gece vardiyaları ve dönen vardiyalarla ilgili risklerin kanıtlarının kesinliğinin düşük olduğunu belirtti.
Davenport; uzun saatler veya vardiyalı çalışmaların vücudun sirkadiyen ritmini engelleyerek uyku sonuçlarını, hormonları ve diğer fizyolojik süreçleri olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi. Aynı zamanda uzun saatler boyunca çalışmak, erken doğum riskini etkileyebilecek stres hormonlarını artırabileceğini de ekledi.
Atlanta Emory Üniversitesi Rollins Halk Sağlığı Okulu araştırmacısı Audrey Gaskins; hamile kadınların gece vardiyaları, dönen vardiyaları ve uzun saatlerin potansiyel risklerinin farkında olması gerektiğini ve mümkünse programlarını değiştirmelerinin faydalı olacağını söyledi.
Gaskins; ayrıca kadınların çalışma koşullarını değiştirememesi durumunda, uyku düzenini korumalarını ve stres düzeylerini kontrol altında tutmaları gerektiğini de ekledi.
Kaynak: lfpress