Yaşam
Kahvaltı özellikle çocuklarımız için çok önemli!
Frontiers in Nutrition'da yayınlanan araştırmaya göre, evde besleyici kahvaltılar yapan çocukların psikososyal* sağlıkları daha iyi. Önceki araştırmalar sağlıklı bir yemeğin önemini belirtmiş olsa da bu, çocukların kahvaltı yapıp yapmadıklarının yanı sıra nerede ve ne yediklerinin bildirilen etkilerini inceleyen ilk çalışma olarak öne çıkıyor. Bu bulgular, ebeveynler ve çocukları için değerli bilgiler ve öneriler de içermektedir.
*Psikososyal: “Psikoloji” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden oluşur. İnsanın çevre faktörlerinden etkilenen ve ruhsal açıdan çeşitli evrelere ayrılan yaşamını ifade eder.
Sonuçlar sadece kahvaltı yapmanın önemli olmadığını, gençlerin nerede kahvaltı yaptıkları ve ne yediklerinin de önemli olduğunu vurguluyor. Kahvaltı yapmamak veya kahvaltıyı ev dışında bir yerlerde yapmak, çocuklarda ve ergenlerde artan psikososyal davranış sorunları olasılığı ile ilişkilendirildi. Benzer şekilde, belirli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, daha yüksek veya daha düşük psikososyal davranış sorunları olasılığı ile bağlantılandı.
Psikososyal sağlık sorunlarını önlemek için, süt ürünleri veya tahıl içeren ve doymuş yağ/kolesterol oranı yüksek bazı hayvansal gıdaları en aza indiren bir kahvaltı, gençlerde psikososyal sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
İspanyol araştırmacılar çalışmalarını yürütebilmek için 2017 İspanya Ulusal Sağlık Araştırmasından elde edilen verileri analiz etti. Bu anket, çocukların kahvaltı seçeneklerinin yanı sıra benlik saygısı, ruh hali ve kaygı gibi yönleri içeren psikososyal sağlıklarıyla ilgili anketleri içeriyordu. Çocukların ebeveynleri veya velileri tarafından yanıtlanan ankete, yaşları 4 ila 14 arasında değişen 3772 İspanyol birey katıldı.
Kayda değer bulgular arasında evden uzakta kahvaltı yapmanın neredeyse kahvaltı yapmamak kadar kötü olduğu bulgusuydu. Yazarlar bunun, dışarıda yemek yemenin genellikle evde yemek yemekten daha az sağlıklı olmasından kaynaklanabileceğini de düşünmekteler.
Çocukların evde yaptıkları kahvaltıda ebeveynleri ve kardeşleriyle sosyalleşmeleri ve ailesel destek gibi diğer değişkenler de çalışmanın önemli altını çizdiği bir başka etkiydi.
Makale:frontiersin.org