Yaşam
Dünya Su Günü nedir? 22 Mart Dünya Su Günü neden kutlanıyor?
Su, yeryüzünde yaşamın var olmasını sağlar. Günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Zira gün içerisinde susuzluğu gidermesinin yanı sıra çay ve kahve gibi birçok içeceğin yapımında kullanılabilir. Kimi zaman su ile bahçeler sulanabilir ya da çamaşır ve bulaşıkların yıkanması için gerekli görülür.
Dolayısıyla temiz su, insan sağlığından tarıma ve enerji üretiminden doğaya kadar pek çok konuda vazgeçilmez bir kaynaktır diyebiliriz. Fakat UNICEF ve DSÖ tarafından yayınlanan rapora göre günümüzde dünya çapında 2,2 milyar insan güvenli içme suyu hizmetlerine ulaşamıyor. 4,2 milyar insan sanitasyon hizmetlerinden ve 3 milyar insan temel el yıkama tesislerinden bile yoksun durumda.
Ayrıca son yıllarda gündeme gelen ve gelecek günlerde yaşanması muhtemel olan bir su kıtlığı sorunu da var. İşte tüm bunlara dikkat çekmek için birçok farklı çalışma ve program yürütülüyor. Dünya Su Günü de bunlardan biri. Tatlı suyun önemine odaklanmak için kutlanan su günü hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Dünya Su Günü, uluslararası bir gündür ve tarihi 1993 yılına kadar uzanır. Tatlı suyun önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Mart’ta kutlanır. Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir gündür. Dünya Su Günü, temiz ve güvenli suya erişememe gibi önemli konulara dikkat çekmenin yanı sıra su hakkında daha fazla bilgi almak, küresel su krizinin üstesinden gelmek ve başkalarına anlatıp harekete geçmek için bir fırsattır.
Zira yaşamın temel taşı olarak görülen su, susuzluk ya da sağlık gibi konuların da ötesinde hayati bir öneme sahiptir. Bundan dolayı su yönetimini güvence altına almak büyük önem taşır. Ayrıca su yoksunluğunun dünya genelindeki insanların %40’ını etkilediği düşünüldüğünde bir farkındalık oluşturmanın şart olduğunu da görebiliriz.
Dünya Su Günü ile hedeflenen farkındalık oluşturularak; insanların, su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir su kaynaklarının kullanımını yönetmek hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Aksi takdirde artan nüfus ya da iklim değişikliğinin etkileri gibi sorunlardan dolayı susuz günlerle başbaşa kalabiliriz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisinde yer alan “Temiz Su ve Sanitasyon” programı ile 2030’a kadar herkesin, güvenilir ve eşit bir şekilde içme suyuna erişmesi hedefleniyor.
Tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminde savunuculuk önemi taşıyan ve farkındalık oluşturma yolunda önemli bir adım olan 22 Mart Dünya Su Günü için her yıl farklı temalar belirlenir. İlan edildiğinden bu yana Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler tarafından kutlanan Dünya Su Günü, her yıl katlanarak artan katılımcılar ile kutlanır.
Uluslararası bir gün olan bu günde genellikle BM’in tavsiyeleri ve raporları açıklanır. Bunun yanında su kaynakları ile alakalı somut çalışmalar ödüllendirilir. Çağın öncelikli sorunlarından belki de en büyüğüne bu sayede dikkat çekilir ve suyun gerçek değerinin anlaşılması için harekete geçilir. Bunun için farklı tiyatro oyunları ve müzikal gibi dikkat çekici sanat çalışmaları da yapılabilir.
Yılın etkinlikleri genel olarak o senenin temasına bağlıdır diyebiliriz. Şimdiye kadar uygulanan temalardan bazıları şöyle sıralanabilir:
- Kadınlar ve Su
- Kirli Şehirlere Su
- Yüzyılda Su
- Su ve Sağlık
- Gelecek İçin Su
- Su ve Afetler
- Susuzlukla Mücadele
- Su Kalitesi
- Su ve Kentleşme
- Su Dayanışması
- Su ve Enerji
Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilen 2021 Dünya Su Günü için belirlenen tema “Suya Değer Vermek” şeklindeydi. Bu tema ile insanların suya; ekonomik, sosyal, kültürel ya da farklı açılardan nasıl değer verdiklerini anlamak amaçlanmıştı. 2022 yılının teması ise “Yeraltı Suyu (Groundwater)”. Yani bu yılın etkinliği, yüzeydeki suyu besleyen ve ana kaynaklardan biri olan yeraltı sularının kirlenmesi ve bilinçsizce kullanılmasına odaklanacak diyebiliriz.