Yaşam
Kış Aylarında Neden Daha Çok Hasta Olduğumuzun Sebebi Ortaya Çıktı
İleri testler, bu koruyucu tepkinin soğuk havalarda inhibe edildiğini ve bir enfeksiyonun meydana gelme olasılığının arttığını ortaya çıkardı.
Yazarlara göre yeni çalışma, soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 gibi virüslerin daha soğuk mevsimlerde neden daha fazla arttığını açıklayan ilk biyolojik mekanizmayı sunuyor. Mass Eye and Ear ve Northeastern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, 6 Aralık'ta The Journal of Allergy and Clinical Immunology'de yayınlandı.
Mass Eye and Ear'da Otolaryngology Translasyonel Araştırma Direktörü Benjamin S. Bleier, "Geleneksel olarak, soğuk algınlığı ve grip mevsiminin soğuk aylarda meydana geldiği düşünülüyordu çünkü insanlar havadaki virüslerin daha kolay yayılabileceği kapalı mekanlarda daha fazla sıkışıp kalıyorlar. Ancak çalışmamız, her yıl gördüğümüz üst solunum yolu viral enfeksiyonlarında mevsimsel değişimin biyolojik bir temel nedenine işaret ediyor ve en son COVID-19 salgını boyunca gösterildi." dedi.
Burunda birinci hat savunması
Burun, dış ortam ile vücudun içi arasındaki ilk temas noktalarından biridir ve bu nedenle hastalığa neden olan patojenler için olası bir giriş noktasıdır. Patojenler solunur veya doğrudan (eller gibi) burnun ön kısmına yerleşir ve burada hava yolundan geriye doğru ilerleyerek vücuda bulaşan hücrelere girer ve bu da bir üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Hava yolunun kendisini bu patojenlere karşı nasıl koruduğu uzun zamandır tam olarak anlaşılamamıştır.
Bu, Dr. Bleier ve Northeastern Üniversitesi'nde Seçkin Eczacılık Bilimleri Profesörü olan PhD Mansoor Amiji tarafından yürütülen 2018 tarihli bir araştırma , bakteriler burundan solunduğunda tetiklenen doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisini ortaya çıkarana kadar: Burnun önündeki hücreler bakterileri tespit etti ve daha sonra bakteriyi çevrelemek ve saldırmak için hücre dışı veziküller (veya daha önce eksozomlar olarak bilinen EV'ler) adı verilen milyarlarca küçük sıvı dolu keseyi mukusa saldı. Dr. Bleier, bu EV sürüsünün serbest bırakılmasını "eşek arısı yuvasını tekmelemeye" benzetiyor.
2018 çalışması ayrıca, EV'lerin koruyucu antibakteriyel proteinleri mukus yoluyla burnun önünden burnun arkasına hava yolu boyunca mekik dokuduğunu ve bunun daha sonra vücuda çok fazla girmeden diğer hücreleri bakterilere karşı koruduğunu gösterdi.
Yeni çalışma için araştırmacılar, bu bağışıklık tepkisinin, en yaygın üst solunum yolu enfeksiyonlarının bazılarının kaynağı olan burun yoluyla solunan virüsler tarafından da tetiklenip tetiklenmediğini belirlemeye çalıştılar.
Çeşitli koşullarda test edilen virüsle mücadele mekanizması
Mass Eye and Ear ve Northeastern'de araştırma görevlisi olan PhD, ilk çalışma yazarı Di Huang liderliğindeki araştırmacılar, ameliyat geçiren hastaların ve sağlıklı gönüllülerin burunlarından toplanan hücrelerin ve burun dokusu örneklerinin üç virüse nasıl tepki verdiğini analiz ettiler: tek bir koronavirüs ve soğuk algınlığına neden olan iki rinovirüs.
Her virüsün, bakterilerle savaşmak için kullanılandan farklı bir sinyal yolu kullanmasına rağmen, burun hücrelerinden bir EV sürü tepkisini tetiklediğini buldular. Araştırmacılar ayrıca virüslere karşı tepkide rol oynayan bir mekanizma keşfettiler: Serbest kaldıklarında EV'ler, burun hücreleri yerine virüsün kendisini bağlayacağı alıcıları taşıyan tuzak görevi gördü.
Dr. Huang, "Ne kadar çok tuzak olursa, virüsler burun hücrelerine bağlanma şansı bulamadan EV'ler mukustaki virüsleri o kadar çok temizleyebilir ve bu da enfeksiyonu baskılar" dedi.
Araştırmacılar daha sonra, daha düşük sıcaklıkların bu yanıtı nasıl etkilediğini test ettiler; bu, özellikle burnun iç sıcaklığının, soluduğu dış havanın sıcaklığına büyük ölçüde bağlı olduğu göz önüne alındığında, burun bağışıklığıyla ilgilidir. Sağlıklı gönüllüleri oda sıcaklığında bir ortamdan aldılar ve 15 dakika boyunca 4,4°C (39,9°F) sıcaklığa maruz bıraktılar ve burun içindeki sıcaklığın yaklaşık 5°C (9°F) düştüğünü gördüler. Daha sonra sıcaklıktaki bu azalmayı burun dokusu örneklerine uyguladılar ve körelmiş bir bağışıklık tepkisi gözlemlediler. Burun hücreleri tarafından salgılanan EV'lerin miktarı yaklaşık yüzde 42 oranında azaldı ve EV'lerdeki antiviral proteinler de bozuldu.
Dr. Huang, "Birlikte, bu bulgular üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki mevsimsel değişim için mekanik bir açıklama sağlıyor" dedi.
Terapötik potansiyel
Gelecekteki çalışmalar, bulguları diğer patojenlerle çoğaltmayı amaçlayacaktır. Çalışmalar, bir hayvan modelinin veya insanın bir virüse maruz kaldığı ve nazal bağışıklık yanıtının ölçüldüğü yükleme çalışmaları olarak gerçekleştirilebilir.
Araştırmacılar, son bulgularından yola çıkarak, terapötiklerin burnun doğuştan gelen bağışıklık tepkisini tetikleyebileceği ve güçlendirebileceği yolları da hayal edebiliyorlar. Örneğin burun spreyi gibi bir ilaç tedavisi, burundaki EV'lerin sayısını veya veziküller içindeki bağlayıcı reseptörleri artırmak için tasarlanabilir.
Amiji, "Burunda sürekli olarak bombardımana tutulan yeni bir bağışıklık mekanizmasını ortaya çıkardık ve bu korumayı neyin tehlikeye attığını gösterdik. Şimdi soru, 'Bu doğal fenomenden nasıl faydalanabiliriz ve burunda bir savunma mekanizmasını nasıl yeniden oluşturabiliriz ve özellikle daha soğuk aylarda bu korumayı nasıl artırabiliriz?' şeklinde değişiyor.” dedi.
Makale:jacionline.org