Teknoloji
'Elektronik dil' Robotların İnsanlar Gibi Yemeklerin Tadına Bakmasına Yardımcı Olabilir
Yapay zeka programları dokunma, görme, koklama ve ses gibi duyusal uyarımlara zaten yanıt verebiliyor - peki neden tat almasın? Penn State'teki mühendislik araştırmacıları, sadece birkaç atom kalınlığındaki bileşenlerle gaz ve kimyasal molekülleri tespit edebilen bir "elektronik dil" tasarlama sürecinde bir gün bunu başarmayı umuyorlar. Henüz gece geç saatlerde atıştırmalık bir şeyler "aşerme" yeteneğine sahip olmasa da ekip, yeni tasarımlarının bir gün robotlarla eşleşerek yapay zekadan etkilenen diyetler oluşturmaya, restoran menülerini düzenlemeye ve hatta insanları kendi damak tatlarını genişletmeleri için eğitmeye yardımcı olabileceğini umuyor.
Ne yazık ki, insanların beslenme alışkanlıkları yalnızca besinsel olarak neye ihtiyaç duyduğumuza bağlı değil; aynı zamanda lezzet tercihleri tarafından da belirleniyor. Bu durum, tat alma duyularımız beynimize kötü tat veren, potansiyel olarak zehirli gıdalardan kaçınmamızı söylediğinde işe yarar, ancak bazen fazladan çörek veya kek dilimi almaktan kendinizi alıkoyamamanızın nedeni de budur. Bu itme ve çekme belirli miktarda psikolojik biliş ve gelişim gerektirir - robotların şu anda sahip olmadığı bir şey.
"İnsan davranışlarını gözlemlemek kolay ama ölçmek zor. Bu da bir robotta taklit edilmesini ve duygusal olarak zeki hale getirilmesini zorlaştırıyor. Şu anda bunu yapmanın gerçek bir yolu yok."
Mühendislik bilimi ve mekanik alanında doçent olan Saptarshi Das, 4 Ekim'de yaptığı açıklamada şunları söyledi. Das, ekibin geçen ay Nature Communications dergisinde yayınlanan bulgularının sorumlu yazarıdır ve molekülleri "tadabilen" robotik sistemin tasarlanmasına yardımcı olmuştur.
Ekip, düz, kare şeklindeki "elektronik tat alma kompleksini" oluşturmak için, gaz ve kimyasal molekülleri algılayan grafen bazlı sensörler olan kemitransistörleri, nöronları taklit edebilen molibden disülfür memtransistörlerle birleştirdi. İki bileşen, moleküler girdileri "tatma" yeteneğini simüle etmek için kendi güçlerinden yararlanarak birlikte çalıştı.
Mühendislik bilimi ve mekanik yüksek lisans öğrencisi ve çalışmanın ortak yazarı Andrew Pannone bu hafta yaptığı basın açıklamasında, "Grafen mükemmel bir kimyasal sensördür, [ancak] beyin devresini taklit etmek için gerekli olan devre ve mantık için harika değildir" dedi. "Bu nedenle molibden disülfür kullandık... Bu nanomalzemeleri birleştirerek, tat alma sistemini taklit eden devreyi oluşturmak için her birinin güçlü yönlerini aldık."
Örneğin tuzu analiz ederken, elektronik dil sodyum iyonlarının varlığını tespit ederek sodyum klorür girdisini "tadıyor". Tasarımın tuzlu, ekşi, acı, tatlı ve umami olmak üzere beş ana tat profilinin hepsine uygulanabilecek kadar esnek olduğu bildiriliyor. Araştırmacılar, varsayımsal olarak, insan dilinde bulunan yaklaşık 10.000 farklı tat reseptörünü yansıtan benzer grafen cihaz dizileri düzenleyebilirler.
Kaynak: popsci.com