Haberler
Elektromanyetik kirlilik...
Siz de cep telefonunuzu kapatıp, TV’nin başından kalkıp kendinizle veya ailenizle yalnız kalma hissini her geçen gün yaşayanlardansanız kısmen tehlikenin farkındasınız demektir. Teknolojinin gelişmesiyle günlük hayatımızda kullandığımız cihazlar da artıyor.
02 Aralık 2015, Çarşamba
Televizyon antenleri ya da baz istasyonlarının yakınında yaşamak, mikrodalga fırın veya cep telefonu kullanmak sağlığa gerçekten zararlı mı?
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, şimdilik sağlığa kalıcı bağlamda zarar veren bir hasara ilişkin bir kanıt yok. Gerçi, böyle bir olasılığı tümden göz ardı etmek olanaksız. Düzenli olarak duyurduğu ilanlarla WHO, halka güvence vermeye çalışıyor ve yalnızca kısmen başarıya ulaşıyor; çünkü, korkuları hepten yatıştıracak “hayır”ı diyemiyor. Şimdiye dek yürütülen çalışmaların sonuçlarına dair belirsizlik havası ortadan bir türlü kalkmıyor. Oysa, 2013′te kesin bir şeylerin söylenebileceği bildiriliyor. Nitekim, Lion merkezli Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), büyük bir salgın hastalık araştırması başlatacak. Cep telefonu sahiplerinde, hem başta hem de boyunda, yani elektromanyetizmaya en çok maruz kalan bölgelerde beyin tümörünün gelişme riski hesaplanacak. Çalışmaya, aralarında İtalya’nın da bulunduğu birçok ülke katılacak. İskandinav ülkelerini ilgilendiren bir başka araştırmadaysa, cep telefonu sahiplerinde kan kanseri ve tükürük bezi tümörünün gelişme olasılığı hesaplanacak. İlaçlarla ilgili ileri düzeyde bir araştırma ise, Almanya’da, Aachen’da, elektromanyetik dalgaların çevreye uyumluluğu bağlamında sürdürülüyor.
Bu arada, WHO yetkilileri, büyük harcamalar gerektirmeyen önlemler almanın yararlı olduğunu söylüyorlar: Örneğin, aktarma antenleri ve benzeri tesisler okullardan, hastanelerden uzakta kurulabilir; telefonu kulağa götürmek yerine, Bluetooth teknolojili kablosuz kulaklıklar ya da ucuz kablolu versiyonları takılabilir (yine de telefonun bel hizasında, böbreklere temas etmesini zararlı bulanlar var). Bu bağlamda, Sağlık Yüksek Enstitüsü’nden (İtalya) bir uzman olan Pietro Comba, elektromanyetik kirlilik üstüne yaptığı yakın tarihli araştırmada, cep telefonları, radar, televizyon yayınlarını aktarma antenleri gibi yüksek frekanslar yayan nesneler hakkında yeterli bilgi olmadığını belirtiyor. Bilimsel açıdan kesin verilerin yokluğu huzursuzluğa yol açıyor. Hele yönetmeliklerle düzenlenmemiş donanımların yerleştirilmesiyle birlikte, halk da “elektrokirliliğin” katlanarak artacağı izlenimini edinmişse, işler kötüleşiyor. Huzursuzluğu yerel politik komitelerin etkinlikleri artırıyor. Özellikle, baz istasyonları birinci hedef haline geliyor.
DNA üzerinde hasar
• Elektomanyetik alanlara maruz kalmak belirli hücre tiplerinde gen, DNA ve kromozomlar üzerinde hasara yol açabilir.
• Cep telefonu kullanımında kulakta ve beynin, telefonun olduğu bölgesinde yoğunlukta olmak üzere ısı artışına sebep olmaktadır. Bu ısı artışı hücre yapısında etkileşime sebep olur.
• Bağışıklık sistemini zayıflatır.
• Kırmızı kan hücrelerinde deformasyona yol açar.
Uykusuzluk ve depresyon
• Elektromanyetik alanlara aşırı hassasiyet sonucu fiziksel rahatsızlıkların görülebilir. Yani baş ağrısı, halsizlik, stres, uyku bozukluğu, ciltte yanma ve batma hissi, acı, alerji, göz yanması, kalp ritim bozukluğu, denge kaybı, depresyon eğiliminde artış, konsantrasyon bozukluğu ve benzeri problemler oluşabilir.
• Gece uykusuzlukları yapabilir. Çünkü melatonin salgılanmasını azaltarak uyku ritmini bozabiliyor.
• İnsan beyninin elektriksel devrelerine etki ettiğinden nörolojik ve davranışsal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Beyin tümörü ve akustik nöroma
• Beyin tümörü ve akustik nöromaya (duyma sinirlerinde tümör) sebep olabilir. Örneğin beyin tümörü riskinin 5 kat arttığı yine bir bilimsel araştırmanın sonucudur.
• Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar ve kan ile beyin arasındaki koruyucu duvara zarar verir. Dolayısıyla beyni dışarıdan gelen zararlı etkilere açık hale getirir.
• Çocukta kansere sebep olabilir. Çünkü çocuklar daha çok etkilenir. Bir yetişkine göre, rahatsızlanma olasılıkları daha yüksektir.
• Alzheimer hastalığına ve meme kanserine sebep olabilir.
• Sperm sayısını azaltabilir.