Sağlık
Düzenli Uyku Saatleri Çocukların Duygusal ve Sosyal Becerilerini Nasıl Geliştirir ?
Penn State Sağlık ve İnsan Gelişimi Koleji ve Penn State Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından kaleme alınan yeni bir yayın, düzenli bir uyku vakti rutini uygulayan ve her gece aynı saatte uyuyan çocukların, stres altındayken veya başkalarıyla çalışırken duygularını ve davranışlarını daha iyi kontrol edebildiğini göstermiştir.
Biyodavranışsal sağlık alanında doktora öğrencisi Adwoa Dadzie ve danışmanı Profesör Orfeu Buxton, 143 altı yaşındaki çocuğun uyku ve davranış verilerini analiz eden bir ekibin liderliğini yapmıştır. Çocuklar yeni doğduklarında, anneleri, bir çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına zamanında ve tutarlı bir şekilde yanıt vermeyi içeren duyarlı ebeveynlik konusunda eğitim almışlardır. Penn State araştırmacıları daha önce bebeklik ve erken çocukluk döneminde duyarlı ebeveynlik eğitiminin sağlıklı uykuyu teşvik etmeye ve çocukluk obezitesini azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Dadzie'ye göre, çalışmadan elde edilen bu yeni analiz, düzenli uyku zamanlamasının sürekli faydalarını göstermektedir. Bununla beraber, ‘Tutarlı yatma saatlerine sahip çocuklar genellikle davranışlarını ve duygularını düzenleyebiliyorlardı. Öte yandan, yatma ve uyku saatleri düzensiz olan çocuklar daha fazla dürtüsellik ve daha az kontrol gösterdi.’ ekleyerek açıklama yapmıştır.
Çalışmadaki çocuklar gece uykularını ve aktivitelerini ölçmek için yedi gün boyunca bileklerinde bir monitör takılmıştır. Cihazlar uykunun birden fazla yönünü izlemiştir: çocuğun uykuya daldığı zaman, çocuğun sabah uyandığı zaman, uyku zamanlamasının orta noktası, çocuğun ne kadar verimli bir şekilde uykuda kaldığı ve çocuğun her gece aldığı toplam uyku miktarı. Bu veriler, çocukların hayal kırıklığına nasıl tepki verdiklerini görmek için tasarlanmış bir görevdeki performanslarıyla karşılaştırılmıştır. Her çocuk, geniş bir yelpazeden oynamak istediği bir oyuncağı seçmiştir. Seçilen oyuncak şeffaf bir kutuya yerleştirildi ve kilitlenmiştir. Çocuğa bir anahtar seti verildi, hiçbiri kutunun kilidini açmıyordu. Araştırmacılar daha sonra çocuğun kendi kendini düzenleyen davranışlarını (kendi kendine konuşma ve her anahtarı deneme dahil) ve kendi kendini düzenleme eksikliğini (hepsini denemeden anahtarları fırlatma dahil) gözlemlemişlerdir. Dört dakika sonra araştırmacılar çalışan bir anahtarla geri döndüler ve çocuğun oyuncakla oynamasına izin vermişlerdir.
Araştırmacılar ayrıca çocukların ebeveynleriyle birlikte bir resim çerçevesini süslemelerini izlemişlerdir. Çocukların davranışları, paylaşım ve işbirliği gerektiren faaliyetlerde bulunurlarsa Prososyal, el işi malzemelerini yok ederlerse veya ebeveynlerine ters konuşurlarsa Antisosyal olarak tanımlanmıştır. Sonuçlar, bir çocuğun yatma vakti her gece ne kadar değişirse, davranışlarını ve duygularını o kadar kötü düzenlediğini göstermiştir. Örneğin, çalışma haftasında yatma vakti her gece 20 dakika değişen bir çocuk, haftada yatma vakti iki saat değişen bir çocuğa göre genellikle daha fazla öz düzenleme sergilemiştir.
Buxton, ‘Her ebeveyn çocukları için net standartlar ve rutinler belirleyebilir. Çocukların ihtiyaçlarına uygun ve hızlı bir şekilde yanıt verebilirler. Artık ebeveynler çocuklarına karşı duyarlı olduklarında daha sağlıklı çocuklar yetiştirdiklerini gösteren sekiz yıllık araştırmamız vardır.’ diyerek açıklamıştır.
Yazar:Bassma BOUANANI