Haberler
Durun ve 20 yıl sonrasını düşünün
Az yakıtla çok kilometre giden arabalar, ses komutuyla çalışan bilgisayarlar, akıllı binalar hayatın parçası olacak…
02 Aralık 2015, Çarşamba
Günümüzden 20-30 yıl öncesini düşünün… Filmlerde görüp özendiğimiz ardında da film işte diyerek geçtiğimiz birçok şey vardı. Sonra o uzak teknoloji hayatımızın içine yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Cep telefonları, laptoplar, teknoloji harikası İPhone’lar, LCD ekran televizyonlar hayatımızın vazgeçilmezi olmaya başladı.
Konuşulan, izlenilen ya da tartışılan birçok şey hayal olmaktan çıkarken bir zamanlar bilim kurgu diye baktıklarımız da şuan içimizde…
Şimdi günümüzden 20 yıl sonrasını düşünün. Acaba o zamana kadar tıp ve teknolojide ne gibi değişimler yaşanacak?
Bugün sadece laboratuvar ortamında gözlemlenebilen birçok yenilik kısa sürede insanlığın hizmetine sunulacak, bilişim alanında birçok yenilik, sağlık sektöründe birçok buluş, uzayın derinliklerinde yeni keşifler olacak. Az yakıtla çok kilometre giden arabalar, küçücük bir ekrandan oluşan ve ses komutuyla çalışan bilgisayarlar, akıllı binalar hayatın parçası olacak.
İşin uzmanlarına göre işte gelecek;
Gen tedavisi
Genetik bilimci ve yazar Max Pemberton’a göre gen tedavisi, 2018’den itibaren yüksek teknolojili tıbbın önemli bir parçası olacak. Ancak bu teknolojiden çok az miktarda insan yararlanabilecek. En çok ölüme sebebiyet veren hastalıklar olan kanser ve HIV/AIDS’in nedenleri daha iyi anlaşılacak. Ameliyatlarda robotik cihazların kullanılmasıyla büyük ilerlemeler kaydedilecek.
NASA’nın son uzay uçuşu
New Scientist dergisinin yayın yönetmeni Dr Roger Highfield’e göre 2010’lu yıllarda NASA’nın son uzay uçuşlarına tanık olacağız, gelecek uzay yarışları özel girişimciler arasında gerçekleşecek. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için gezegeni onarmaya yönelik adımlar atılacak.
Yaşamın her alanında internet
The Daily Telegraph teknoloji editörü Matt Warman’a göre internet yaşamımızın her alanına sızacak. Süpermarketler internet bağlantılı buzdolabımızı yeniden dolduracak. Birileri tarafından izleniyor olduğumuz hissine kapılacağız.
Küresel vatandaşlık
Twitter’ın kurucusu Biz Stone’a göre gelecek on yılda cep telefonları ve web teknolojisi hayatı kolaylaştırmak için birlikte hareket edecek. Serbest bilgi paylaşımı daha bilgili, birbiriyle daha çok bağlantı halinde olan ve daha çok empati kurabilen küresel vatandaşlığa öncülük edecek.
En sıcak on yıl
The Daily Telegraph’ın çevre yazarı Geoffrey Lean’a göre gelecek on yıl, en sıcak on yıl olacak. Başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjilerin kullanılmasında patlama yaşanacak. Nükleer enerjiyse enerji ihtiyacına ciddi bir katkı sunmayacak, 2020’nin sonundan önce hiçbir yeni nükleer reaktör açılmayacak. Cep telefonlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri artacak. Buzulların erimeye devam etmesi nedeniyle, iklim göçleri yaşanacak.
3D teknolojisinde patlama
The Daily Telegraph’ın sinema eleştirmeni Tim Robey’ın öngörüsü, James Cameron’un Avatar filmini takiben, 3D teknolojisiyle çekilmiş filmlerde patlama olacağı yönünde. Hollywood dışındaki yapımlar, bağımsız filmler artacak.
Sentez müzik yayılacak
Müzik eleştirmeni Neil McCormick, küresel yıldızları daha az göreceğimiz kanısında. McCormick, yerel ve birbirine aykırı tarzların sentezlendiği müziklerin yayılacağını öngörüyor. Televizyonlardaki yetenek şovlarının azalmasıyla oluşacak boşluk, kurgulanmış televizyon ve internet yıldızlarıyla doldurulacak. Müzik endüstrisi düşüşünü sürdürecek, müziğin kendisi aktif katılımlı bir uygulama olarak daha çok zenginleşecek.
İnsanoğlunun bilinmezliğe olan merakı malum. Bilinmeyenlerden oluşan geleceği tahmin etme olasılığı oldukça kuvvetli. Çünkü; mevcut çalışmalar göz önünde bulundurularak gelecek tahminlerinde bulunuluyor. Buna göre; gelecek bize sadece bu yenilik ve dönüşümleri getirmeyecek, bunun dışında da öngörülen birçok gelişme içerecek;
Geleceğin vaat ettikleri...
- Herkesin gen haritası çıkarılacak. Böylece kişiye özel ilaç tedavisi uygulanacak. Bazı hastalıklar çok erken teşhis edilebilecek.
- Akıllı arabalar sayesinde kazalar en aza inecek. Trafik kazası yapmak özel beceri isteyecek.
- Seri bir şekilde üretilen robotlar herkesin alabileceği fiyatlarda satılacak. Gündelik hayat kolaylaşacak.
- ‘Akıllı evler’ sayesinde her şey tek merkezden yönetilecek. Ev aletleri son derece tasarruflu çalışacak.
- Laptoplar, katlandığında cep telefonundan daha küçük hale gelecek.
- İnce, kırışmaz, leke tutmaz, soğuk-sıcak işlemez, dokusunda çeşitli tedavi edici maddeler olan, akıllı-hissedebilen kumaşlar üretilecek.
- Digital asistanlar sayesinde unutmak tarih olacak.
- İnternet ortamında sesli komut verip bilgisayarınızı yönlendirebileceksiniz.
- Kaldırımlara yansıyan güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülecek.
- Bilgisayar teknolojisi maksimum seviyede otomobillerde kullanılacak.
- Okullar sadece sosyal amaçlı eğitim verecek. Dersler internet aracılığıyla anlatılacak.
- Televizyon ve bilgisayarların görüntüleri gerçek hayattaki gibi olacak
- Hem karada, hem denizde, hem de uçabilen araçlar geliştirilmiş olacak.
- Yeme içme kültürümüz değişecek.
- Bilimkurgu filmlerinde seyrettiğimiz hap şeklindeki yemek tabletleriyle beslenmeye başlayacağız.
- Hemen her yüzey bir bilgisayara dönüşecek. Sesli komutlar vermek bu bilgisayarlarla çalışmak için yeterli olacak.