Teknoloji
Dünyanın ilk Yapay Zeka Lisans Programı, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde açıldı
Üniversite aldığı bu karar ile Amerika'da yapay zeka üzerine açılan ilk lisans programı ile türünün tek örneği olarak öne çıkmakta. Açıklamada iisans derecesi için ilk derslerin bu sonbaharda sunulacağı belirtildi.
Carnegie Mellon Üniversitesi, özellikle bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri konusunda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden biri durumunda ve yapay zekanın ilk formlarının yaratıcılarından Herbert Simon ve Alan Newell gibi önemli isimlerin de yetiştiği bir üniversite. Carnegie Mellon, geçtiğimiz aylarda U.S. News and World Report'un yaptığı bir açıklama ile ABD'nin en başarılı bilgisayar teknolojileri okulu seçilerek peşi sıra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü (MIT), Stanford Üniversitesi'ni ve Berkeley'de bulunan California Üniversitesi gibi birçok başarılı üniversiteyi geride bırakmıştı.
Üniversitede uzun zamandır yapay zeka ile ilgili eğitim veren bazı programlar mevcuttu ama bunlar görece basit düzeyde verilen eğitimlerdi. Bu konuda bir lisans programının sunulmasının, yapay zekanın gelişimine ve yönlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor. Ders içeriğinde matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri ve elbette ki makine öğrenimi, hesaplamalı modelleme ve sinir ağlarının nasıl çalıştığı ile ilgili dersler bulunacak.
Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nin blogunda yazdığı yazıya göre derslerin kontenjanı 100 kişi ile sınırlandırılacak ve dersler ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflar tarafından seçilebilecek, yani her sınıftan kabaca 30-35 öğrenci bu dersi seçebilecek.
Bu yeni programı yönetecek olan Profesör Reid Simmons, yapay zeka ile ilişkili düzinelerce derslerin olacağını hatta program geliştikçe birçok disiplinlerarası derslerin de programa dahil olup dersleri genişleteceğini açıkladı.
Simmons, VentureBeat'e telefonda yaptığı söyleşide şu sözleri söyledi:
"Bizler öğrencilerimize araçları kullanabilmeleri için eğitimler vermiyoruz; biz onların bilimi yeterince anlayabilmeleri için eğitim veriyoruz ki kullanacakları araçları kendi kendilerine yapabilsinler. Bu derslerin asıl amacı bu şeylerin nasıl yürüdüğünü öğretebilmek böylelikle öğrenciler buradan çıktıklarında iş hayatına girdikten sonra TensorFlow'u sadece kullanmak yerine bir sonraki modeli yapabilsinler."
Kaynak: https://venturebeat.com/2018/05/10/carnegie-mellon-university-starts-first-ai-degree-program-in-u-s/