Prof. Dr. Y. Birol SAYGI
DEPRESYON VE DİYET
Prof. Dr. Y. Birol SAYGI
En kötü suçlulardan bazıları, aşağıdakilerden büyük miktarda içeren yiyeceklerdir:
· Doymuş yağlar
· Rafine şekerler
· Yoğun şekilde işlenmiş bileşenler
· Kafein
Sağlıklı bir diyete bağlı kalmak ve düzenli egzersiz yaptığınızdan emin olmak, depresyon belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Hatta onları tamamen uzaklaştırabilir.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Düzenli aralıklarla düzenli yemek yemek, sağlıklı bir diyetin ilk adımıdır. Bir sonraki adım, doğru yiyecekleri seçmektir.
Kafein ve Şekerli Gıdalar: Kafeini diyetlerinden tamamen çıkarmak birçok insan için zor olabilir. Bununla birlikte, özellikle depresyon benzeri semptomlar yaşıyorsanız, kafeinli içecekleri yalnızca ölçülü olarak tüketmek iyidir. Kafein uyku düzeninizi bozabilir ve sizi endişeli hissettirebilir, bunların ikisi de depresyonunuza yardımcı olmaz. Günde 400 miligramdan fazla, yani dört fincan demlenmiş kahveye eşdeğer kafein içen kişiler, bunu azaltmayı düşünmelidir. Rafine şekerden kaçınmak, ruh halinize yardımcı olmanın başka bir yoludur. Şeker ilk başta sizi daha enerjik hissettirebilir, ancak çökmeniz uzun sürmez. Bunun yerine kan şekerinizi eşit seviyede tutacak yiyeceklere yönelin. Aşağıdaki yiyecekleri yemek size sabit bir enerji seviyesi verecektir:
· Yağsız protein
· Tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar
· Meyve ve sebzeler
Alkol ve Yasadışı Uyuşturucular
Kendinizi depresyonda hissettiğinizde, alkole veya diğer "kendi kendine ilaç tedavisi" yöntemlerine başvurmak kolay olabilir. Kısa süreli rahatlama hissedebilirsiniz, ancak bu maddeler genellikle işleri daha da kötüleştirir. Alkol ve uyuşturucular uyku döngülerinizi bozar ve ruh hali değişimlerine ve kaygıya neden olur. Reçeteli ilaçlar alıyorsanız, alkol ve uyuşturucular olumsuz yan etkiler yaşamanıza neden olabilir ve hatta ilaçlarınızın çalışmasını durdurabilir. Uyuşturucu veya alkolden uzak durmakta sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun. Ayık olmanıza yardımcı olabilecek programlar önerebilirler.
Ruh Halini Artırmak için 'İyi' Karbonhidratlar
Karbonhidrat yemek, beyninizi ruh halinizi yükselten nörotransmitter serotonini serbest bırakması için tetikler. Bu nedenle, kendinizi kötü hissettiğinizde onlardan kaçınmaya çalışmak yerine doğru türde karbonhidratları yemek iyi bir seçim olabilir. Tam tahıllı ekmeklere ve diğer sağlıklı karbonhidratlara sadık kalın. Şekerli atıştırmalık yiyeceklerden uzak durmaya çalışın ve şunları yapınız:
· Meyveler
· Sebzeler
· Lif oranı yüksek gıdalar
Omega-3'ler: Omega-3'lerle ilişkili ana fayda, gelişmiş beyin fonksiyonudur. Bununla birlikte, birkaç araştırma, omega-3 içeren gıdaların depresyon belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir. İyi bir omega-3 kaynağı olan gıdalar şunları içerir: balık. Kabuklu kuruyemişler, kanola yağı, keten tohumu yağı, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
D vitamini: Birkaç çalışma, D vitamini eksikliği olan kişilerin depresyonla ilgili semptomlar yaşamayı daha çok sevdiğini göstermiştir. D vitaminini güneşten alabileceğiniz gibi besinlerden de alabilirsiniz. D vitamini içeren yiyecekleri düzenli olarak yediğinizden emin olun, örneğin: balık, soya peyniri, süt.
Selenyum: Selenyum, sağlık için gerekli olan bir elementtir. Birkaç çalışma, selenyum eksiklikleri ve depresyon arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Bazı ek araştırma çalışmaları, selenyum almanın depresyon duygularını azaltabileceğini göstermiştir. Selenyum bulunabilir: kabuklu kuruyemişler, kepekli tahıllar, fasulyeler, deniz ürünleri ve yağsız et. Ancak çok fazla selenyum toksik olabilir, bu nedenle herhangi bir selenyum takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşunuz.