Sağlık
Çocuğunuzun Gelişimini Olumsuz Yönde Etkileyebilecek Şaşırtıcı Günlük Ekran Süresi
Yeni Zelanda'daki Canterbury Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, günde bir saatten fazla ekrana bakmanın sonuçlarını araştırmak için iki ila sekiz yaş arasındaki 6.000'den fazla çocuğu takip etmiştir. Developmental Psychology dergisinde yayınlanan bu araştırma, ebeveynlerle yapılan görüşmeler ve çocukların iki, dört buçuk ve sekiz yaşlarındaki davranış değerlendirmeleri yoluyla veri toplamıştır.
Ebeveynlere, çocuklarının televizyon izlemek gibi ekranları kullanarak 'verimsiz' aktivitelerde ne kadar zaman harcadıkları ve ödev yapmak için cihazları kullanarak ne kadar zaman harcadıkları sorulmuştur. Araştırmacılar, 4 ile 8 buçuk yaşlarındaki çocukların, aktivitenin niteliğinden bağımsız olarak, ekran karşısında 1,5 saatten fazla zaman geçirmelerinin, eğitimsel açıdan olumsuz sonuçlar doğurduğunu tespit etmiştir. Bu çocukların kelime bilgisi, iletişim, yazma, sayısal beceriler ve harf akıcılığı ortalamanın altında olmuştur. Ayrıca, tek başlarına oynama olasılıkları daha yüksekti ve diğer çocuklarla daha az anlaşmaktadır.
Ekran süresi ne kadar uzunsa durumları o kadar kötü olmuştur. Günde 2,5 saatten fazla zaman geçiren çocukların dil ve davranış sorunları yaşama olasılığı daha da yüksek olmuştur. Öte yandan, günde bir saatten az ekran süresi olan çocuklar daha iyi dil becerileri gibi daha yüksek eğitim seviyelerine sahipti ve daha sosyal olmuştur.
Çalışmanın yazarları, çok fazla ekran süresinin etkisinin, çocuğun okulda sınıfının en alt üçte birinde olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelecek kadar önemli olduğunu öne sürmüşlerdir. Öğretmenler, beş yaşında ortalamadan düşük dil ve sosyal becerilerle okula gelen daha fazla çocuk gördüklerini bildirmişlerdir; araştırmacılar bunun çok fazla ekran süresinin sonucu olduğuna inanmaktadır.
Araştırmacılar, 'Erken çocukluk dönemindeki ekran süresi, çocukların okula geldiklerinde sahip oldukları becerilerin öngörücüsüdür ve son yıllarda ekran kullanımındaki çarpıcı artış, okul hazırlığının neden azaldığını kısmen açıklayabilir' diyerek açıklamıştır. Eğitim üzerindeki etkisinin, çocukların ekran başında geçirdikleri zamanın bir sonucu olarak hareketsiz kalmanın sağlık risklerinden daha kötü olduğu düşünülüyor ve bu da çocukların obez olmalarına veya sık sık hastalanmalarına neden olabilmektedir.
Yazar: Bassma BOUANANI