Teknoloji
ChatGPT Acil Tıpta Muhtemel Teşhislerde Doktorlarla Yarışıyor
Bu çalışma, Avrupa Acil Tıp Kongresi'nde sunulmak üzere hazırlanan bir pilot çalışma sonuçlarına dayanmaktadır ve çalışmanın sonuçlarına göre ChatGPT, muhtemel teşhisler konusunda doktorlarla yarışabilir bir düzeyde performans göstermiştir.
Araştırmacılar, bu teknolojinin acil tıp alanında çalışan doktorlara destek olabileceğini ve bu sayede hastaların daha kısa bekleme süreleri yaşayabileceğini öne sürmüşlerdir. Ancak, daha fazla çalışma ve geliştirme gerektiği belirtilmiştir.
Çalışma, Hollanda'nın 's-Hertogenbosch şehrinde bulunan Jeroen Bosch Hastanesi'nin acil tıp ve klinik kimya ile hematoloji bölümlerinden Dr. Hidde ten Berg ve Dr. Steef Kurstjens tarafından yürütülmüştür.
Dr. ten Berg, çalışmayla ilgili olarak şunları belirtmiştir: "ChatGPT'nin karmaşık teşhis vakalarını incelemekte ne kadar iyi çalıştığını görmek için bir çalışma başlatmaya karar verdik. Bu çalışmada, 2022 yılında Jeroen Bosch Hastanesi'nin acil servisine başvuran 30 hastanın anonim bilgilerini kullanarak, ChatGPT'nin performansını değerlendirdik. Doktorların hastaların belirtileri, semptomları ve fiziksel muayene bulguları hakkındaki notlarını chatbot'a girdik ve ayrıca laboratuvar test sonuçlarını da sağladık. Her bir vaka için ChatGPT tarafından üretilen muhtemel teşhis listesini, acil tıp doktorlarının oluşturduğu listelerle ve hastanın doğru teşhisi ile karşılaştırdık."
Sonuçlar, ChatGPT tarafından üretilen muhtemel teşhislerle doktorların listeleri arasında büyük bir örtüşme olduğunu gösterdi. ChatGPT, doktorların en olası teşhislerini %87 oranında doğru tahmin ederken, farklı sürümleri arasında farklar görülmüştür. Dr. ten Berg, "ChatGPT'nin tıbbi teşhisler konusunda başarılı bir performans sergilediğini ve insan doktorlar gibi muhtemel teşhisler önerme yeteneğine sahip olduğunu" belirtmiştir.
Ancak, Dr. ten Berg, ChatGPT'nin bir tıbbi cihaz olmadığını ve tıbbi verilerle kullanırken gizlilik endişeleri olduğunu vurgulamıştır. Bununla birlikte, bu teknolojinin acil serviste zaman tasarrufu sağlayabileceği ve doktorlara, özellikle deneyimi daha az olanlara destek olabileceği potansiyeli bulunmaktadır.
Fransa'daki St Antoine Hastanesi acil servisi profesörlerinden Youri Yordanov, araştırmaya dahil olmamış ve EUSEM 2023 özet komitesinin başkanıdır. Yordanov, ChatGPT'nin klinik kullanımının henüz uzak olduğunu ancak yeni teknolojilerin doktorlara ve hastalara nasıl yardımcı olabileceğini düşünmenin önemli olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, acil servise başvuran hastaların en kısa sürede muayene edilip doğru teşhis ve tedavi almak istediklerini vurgulamıştır ve bu alandaki daha fazla araştırmayı desteklemiştir.
Kaynak: eurekalert-org.