Haberler
Beyinden beyine iletisim gerçeklesti.
Ilk kez insan beyinleri arasinda dogrudan iletisim saglandigi Plos One dergisinde çikan bir makalede açiklandi. Bu gelisme Barcelona'daki Starlab firmasi baskani Giulio Ruffini önderligindeki bir Ispanyol ekip tarafindan gerçeklestirildi.
02 Aralık 2015, Çarşamba
İlk kez insan beyinleri arasında doğrudan iletişim sağlandığı Plos One dergisinde çıkan bir makalede açıklandı. Bu gelişme Barcelona'daki Starlab firması başkanı Giulio Ruffini önderliğindeki bir İspanyol ekip tarafından gerçekleştirildi.
Makaleye göre araştırma ekibi Hindistan'da bulunan bir kişinin beynindeki "hola" ve "ciao" kelimelerini Fransa'daki 3 kişinin beynine, ikili (binary) kod kullanarak aktarmayı başardı. Hindistan'daki kişinin beyin dalgaları, EEG (elektroensefalografi) tekniği ile kaydedildi ve bu dalgalar Fransa'ya gönderildi. Gönderilen elektromanyetik mesaj, Fransa'daki alıcıların beyinlerine robotlaştırılmış TMS (transcranial magnetic stimulation) tekniği ile verildi ve söz konusu kelimeleri algılanmaları sağlandı.
Yıllardır araştırmacılar zaten insan beyni ile bilgisayar arasında bilgi aktarmanın yolları üzerinde çalışmaktaydı. Beyin-bilgisayar arayüzü geliştirme çalışmalarının kullandığı değişik teknikler arasında EEG, fNIRS (functional near-infrare spectroscopy), ve fMRI (functional magnetic resonance imaging) bulunmaktadır. Ayrıca bilgisayardan insan beynine bilgi aktarabilmek için de beyni uyaran TMS benzeri teknikler de denenmekteydi.TMS benzeri teknikler depresyon tedavisinde de kullanılmaktadır. Bir başka TMS tekniği olan FUS (focused ultrasound), farelerin beyinleri arasında bağlantı deneylerinde de kullanılmıştır.
Söz konusu makalede anlatılan deneyde EEG cihazına bağlı bir denekten, kendisine gösterilen bir 1 veya 0 sembolleri karşısında, ellerini veya ayaklarını oynatıyormuş gibi düşünmesi istendi. Kaydedilen EEG verileri bir bilgisayara aktarılarak ikili koda çevrildi ve Fransa'daki alıcılara bir eposta eki olarak gönderildi. Alıcılar, gözleri bağlı olarak kendilerine takılmış olan TMS cihazının, beynin görsel korteks denen bölgesine verdiği elektriksel sinyalleri algılayarak sözle 1 veya 0 işaretini verdiler. 1 ve 0'lar mesaja dönüşünce gönderilen kelimeler ortaya çıktı. Yavaşlığı nedeniyle böyle iletişime insanlı Mors alfabesi de denebilir.
Avrupa Birliği'nin 4 yıldır desteklediği bir araştırma projesi çerçevesinde gerçekleştirilen bu deney bazı bilimciler tarafından sadece bir cambazlık olarak nitelendirildi. Daha önce gösterilmiş olan teknikleri bir araya getirmekten başka yeni bir şey ortaya konmadığı iddialarına karşı Ruffini teknolojilerimizin çalıştığını gösterdik demekle yetinmekte.
ABD'nin Seattle kentinde bulunan Washington Üniversitesi'nden bir ekip Ağustos 2013'te gerçekleştirdiği çok benzer bir deneyde, sinyaller bu kez alıcı kişilerin beyinlerinde motor korteks bölgesine verildi ve bu kişilerin parmaklarının bilinç dışı olarak bir klavyeye basması sağlandı. Mesaj böylece klavye yoluyla alınmış oldu. Washington Üniversitesi bu deneyle ilk kez bilgisayardan insan beynine bilgi aktarılmasının gösterildiğini duyurmuştu.
İspanyol ekip, Washington Üniversitesi deneyinden haberi olduklarını ama henüz yayınlanmadığı için bir referans veremediklerini söylemekte. Ayrıca onun bilgisayardan beyne iletişim deneyi iken kendilerininkinin bir beyinden beyine iletişim olduğunu söylemekteler.
Kaynaklar:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0105225
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/biomedical/devices/computermediated-telepathy/?utm_source=techalert&utm_medium=email&utm_campaign=091114