Yaşam
Beyin takibi nasıl sağlıyor?
Şimdi yeni bir UCLA çalışması, beyninizin nasıl yerlere gittiğini ve aynı konumdaki başka birini nasıl izlediğini ortaya koyuyor.
Nature dergisinde 23 Aralık’ta yayınlanan bulgular, beyinlerimizin, diğer insanların kendimizle ilişki içinde olduğu yerleri işaretlemek için ortak bir kod oluşturduğunu gösteriyor.
Çalışmanın yazarlarından psikiyatri yardımcı doçenti Nanthia Suthana, ” Fiziksel bir alanda gezinirken önce tek başımıza sonra başkalarıyla birlikte, beynimizin nasıl tepki verdiğini inceledik” dedi.
Suthana Laboratuvarında beynin anıları nasıl oluşturduğunu ve hatırladığını araştırdı ve “Sonuçlarımız, beynimizin kendimizi başkasının yerine koymak için evrensel bir imza oluşturduğunu ima ediyor” diye ekledi.
Suthana’nın laboratuvarı, beyin elektrotlarına kablosuz olarak bağlanan bir bilgisayar içeren özel bir sırt çantası icat etti. Bu, araştırma konularını bir beyin tarayıcısında hareketsiz yatmak veya bir kayıt cihazına bağlanmak yerine özgürce hareket ederken incelemesini sağladı.
Bu deneyde, her hasta sırt çantasını taktı ve boş bir odayı keşfetmesi, gizli bir yer bulması ve gelecekteki aramalarda onu hatırlaması talimatı verildi. Onlar yürürken sırt çantası beyin dalgalarını, göz hareketlerini ve odadaki yolları gerçek zamanlı olarak kaydetti.
Katılımcılar odayı araştırdıkça, beyin dalgaları her deneğin beyninin duvarları ve diğer sınırları haritalandırdığını düşündürerek farklı bir modelde akış gösterdi. İlginç bir şekilde beyin dalgaları, deneklerin odanın bir köşesine oturduklarında ve başka birinin gizli noktaya yaklaşmasını izlediklerinde de benzer şekilde bir akış gösterdi.
Bulgu, beyinlerimizin, bizim ve diğer insanların ortak bir ortamda nerede olduğunu izlemek için aynı modeli ürettiğini ima ediyor.
Bu neden önemli?
Suthana, “Günlük aktivitelerimiz, aynı yerde sürekli olarak diğer insanların arasında gezinmemizi gerektiriyor. Düşünün; havaalanında en kısa güvenlik hattını seçerken, kalabalık bir otoparkta yer ararken veya dans pistinde birine çarpmaktan kaçınırken bunu hep yapıyoruz.”
Ekip, dikkat ettiğimiz şeyin beynimizin bir konumu nasıl belirleyebileceğini etkileyebileceğini keşfetti. Örneğin, denekler, gizli noktayı aradıklarında veya başka bir kişinin odaya yaklaştıklarına tanık olduklarında, beyin dalgaları odayı keşfettiklerinden daha güçlü akış gösterdi.
Stangl, “Sonuçlar, bu beyin dalgaları modelinin belirli zihinsel durumlar altında yani insanlar bir hedefe odaklandığı veya bir şeyi aradığı zamanda, sınırları tanımamıza yardımcı olabileceği fikrini destekliyor” dedi.
İleride yapılacak araştırmalar, insanların beyin dalga modellerinin laboratuvar dışında da dahil olmak üzere daha karmaşık sosyal durumlarda nasıl tepki verdiğini keşfedecek. UCLA ekibi, beyin ve beyin rahatsızlıkları hakkındaki keşifleri hızlandırmak için geliştirtikleri sırt çantasını diğer araştırmacıların kullanımına sundu.
Çeviri: Feyza ÇETİNKOL
Kaynak: medicalxpress - https://www.bizsiziz.com/beynimiz-bizim-ve-baskalarinin-nereye-gittigini-nasil-takip-ediyor/