Teknoloji
Basit bir bilgisayar yosunla çalıştırılabildi
Cambridge Üniversitesi'nden mühendisler basit bir bilgisayar düzeneğini fotosentez yoluyla enerji elde eden bir bakteriyi kullanarak altı ay boyunca çalıştırmaya başardılar.
Çok hücreli ve ipliksi yapılarıyla bilinen bu organizmalar su yosunu olarak da bilinmektedirler. Alg sayılarında genellikle yaz aylarının sonlarında ani patlamalar meydana gelmektedir.
Biyokimyacı Christopher Howe, "Giderek büyüyen Nesnelerin İnterneti artan miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor ve bu talebin enerji üretebilen sistemlerden sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
İnternette sosyal medyadaki videoları izlemek ve paylaşmak için kullanılan yönün aksine; "Nesnelerin İnterneti" çamaşır makineleri, kahve makineleri, akıllı ev aletleri, araçlar veya sensörler gibi nesnelerin birbirine bağlanması anlamına gelmektedir.
Fotovoltaik hücreler, yani Güneş panelleri bu tür zorluklara karşı en uygun alternatif konumunda. Son yıllarda Güneş enerjisinde hızlı ilerlemeler kaydedildi.
Cambridge araştırmacılarına göre algler, bu noktada devreye girerek kesintisiz enerji sağlamak için Güneş pili görevi görebilir. Endüstriyel makinelerin yanı sıra algler, sayısız küçük cihaz için de enerji sağlayabilir.
Dahası fotosentetik algler, ışıklar söndüğünde de gündüz ışığından elde ettiği besin rezervlerini parçalamaya devam etti ve kayda değer miktarda akım üretmeyi sürdürdü.
Sonunda laboratuvarın ortam ışığında bırakılan mikroişlemci, 6 aydan uzun süre görevini yerine getirdi. Deney, alg tabanlı pillerin basit bilgisayarları çalıştırma kapasitesini gözler önüne serdi.