Haberler
ATIK YÖNETİM PLANI - 1
Sanayi, ulaşım, tarım, turizm veya inşaat sektöründe, üretim yaparken, hizmet verirken, çok sayıda madde ve malzeme biçim değiştirir. Özellikle üretim faaliyetleri için gerekli enerjiyi sağlarken ve ham maddeden son ürün aşamasına kadar gaz, sıvı ve katı halde pek çok atık ortaya çıkar.
- Evsel atık: Ünitelerden atılan, ancak enfekte veya tehlikeli maddelerle kontamine olmamış atıklardır. Ör: mutfak atığı, bahçe atığı, büro atığı, tehlikeli olmayan laboratuvar atıkları vb. Bu tip atıklar mavi renkli plastik torbalarda biriktirilmelidir.
- Ambalaj atıkları: Ünitelerden atılan, enfekte olmamış ambalaj malzemesi atıkları, her türlü cam, plastik, kağıt, karton, metal vb. atıklar. Katı atıkların ağırlıkça % 30’unu, hacimce % 50’sini ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Bu tip atıklar siyah renkli torbalarda biriktirilir.
- Tehlikeli kimyasal atıklar: Patlayıcı, oksitleyici, kolay alevlenir, toksik, zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevre için tehlikeli özelliklerden bir veya birkaçına sahip maddelerden oluşan atıklardır (genotoksik, farmasötik ve kimyasal atıklar ile ağır metal içeren atıkları ve basınçlı kaplar). Bu tip atıklar özelliklerine göre ayrıştırılarak uygun işaretlemelerin yapıldığı özel kaplarda biriktirilir.
- Biyolojik / tıbbi atıklar: Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan patolojik ve patolojik olmayan, enfekte kimyasal ve farmasotik atıklar ile kesici-delici malzemeler. Bu tip atıklar kırmızı renkli üzeri biyolojik tehlike işareti baskılı torbalarda biriktirilir.
- Radyoaktif atıklar: Nükleer maddelerin gerek nükleer reaktörlerde gerekse tıbbi ve endüstriyel kullanımı sonucunda oluşan radyoaktif atıklardır. Bu tip atıklar üzeri işaretli radyasyon geçirgenliği olmayan atık toplama kaplarında biriktirilmelidir.
Atık Yönetim Planlarının Hazırlanmasındaki Temel Amaç
Sürdürülebilir bir çevre için, çalışmalar sırasında oluşan çeşitli atıkların çevrede ya da ekosistemde birikerek kirlilik kaynağı olmasını ve böylece çevreye veya ekosisteme zarar vermesini önlemekle yükümlüyüz.
Her türlü atığın kaynağında önlenmesi ve azaltılmasına, kişisel/sektörel duyarlılık veya yasalarla sağlanan zorunluluk neticesinde çalışanların, işini atık oluşumunu kaynağında azaltacak şekilde yapmasına özen göstermelidir. Bunları sağlamak için örneğin;
- Her türlü malzeme son kullanma tarihine kadar tüketilebilecek miktarda talep edilmeli veya hazırlanmalı,
- Son kullanma tarihi yakın olan malzemeler önce kullanılmalı,
- Kağıtların boş yüzleri müsvedde olarak kullanılmalı,
- Tekrar kullanılabilecek malzemelerin kullanımı için gerekli özen gösterilmeli,
- Atıkların türlerine göre ayrı olarak toplanması; tüm birimlerde atıklar zararları en aza indirilmiş şekilde sınıfına göre kaynağında ayrı toplanmalı,
- Oluşan atıkların kurum içinde veya dışında tekrar kullanım ihtimali araştırılmalı,
- Tekrar kullanılmayan atıklar için geri kazanım ve geri dönüşüm olanaklarının araştırılmalı,
- Azaltılmayan, tekrar kullanılamayan ve geri kazanılmayan atıkların, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edilmelidir.