Sağlık
Aralıklı Oruç, Tip 2 Diyabeti Tamamen Tersine Çeviriyor
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 37 milyondan fazla Amerikalı diyabet hastasıdır ve yaklaşık %90-95'i tip 2 diyabetlidir. Metformin (Glucophage, Fortamet, Glumetza ve Riomet dahil olmak üzere çok sayıda marka adı altında satılan) gibi etkili ilaçlar vardır. Ayrıca sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin diyabet kontrolü için gerekli olduğu bilinmektedir. Şimdi, yeni bir çalışma, aralıklı oruç diyetinin ilaca ihtiyaç duymadan tip 2 diyabeti tersine çevirebileceğini ortaya koyuyor.
Yeni bir araştırma çalışmasına göre, hastalar aralıklı oruç diyeti müdahalesinden sonra tam diyabet remisyonuna ulaştı. Tam diyabet remisyonu, diyabet ilacı kesildikten en az bir yıl sonra HbA1c (ortalama kan şekeri) seviyesinin %6,5'in altında olması olarak tanımlanır. Ayrıntılar 14 Aralık'ta Endocrine Society'nin Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlandı.
Son yıllarda aralıklı oruç diyetleri etkili bir kilo verme yöntemi olarak popüler hale geldi. Çalışmalar ayrıca bu diyetlerin iltihapla savaşmaya yardımcı olabileceğini ve daha uzun, daha sağlıklı bir yaşama yol açabileceğini bulmuştur. Aralıklı oruç ile, yalnızca belirli bir zaman aralığında yemek yersiniz. Her gün belirli bir saat oruç tutmak veya haftada birkaç gün sadece bir öğün yemek yemek, vücudunuzun yağ yakmasına yardımcı olabilir. Araştırmalar, aralıklı orucun diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.
Çin, Changsha'daki Hunan Ziraat Üniversitesi'nden Ph.D. Dongbo Liu, "Tip 2 diyabet mutlaka kalıcı, ömür boyu sürecek bir hastalık değildir.Hastalar diyet ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirerek kilo verirse diyabetin gerilemesi mümkündü. Araştırmamız, Çin Tıbbi Beslenme Tedavisi (CMNT) olarak adlandırılan aralıklı orucun, tip 2 diyabetli kişilerde diyabetin remisyonuna yol açabileceğini ve bu bulguların dünya çapında bu hastalıktan muzdarip 537 milyondan fazla yetişkin üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini gösteriyor." dedi.
Bilim insanları, diyabetli 36 kişi arasında 3 aylık aralıklı oruç diyeti müdahalesi gerçekleştirdiler ve kan şekerini düşürücü maddeler ve insülin alanlar da dahil olmak üzere katılımcıların yaklaşık %90'ının aralıklı oruçtan sonra diyabet ilacı alımlarını azalttığını buldular. Bu kişilerin yüzde elli beşi diyabet remisyonu yaşadı, diyabet ilaçlarını bıraktı ve en az bir yıl sürdürdü.
Çalışmanın sonuçları, diyabet remisyonunun ancak diyabet süresi daha kısa olanlarda (0-6 yıl) sağlanabileceği şeklindeki geleneksel görüşe meydan okuyor. Aslında, diyabet remisyonuna ulaşan çalışma katılımcılarının yüzde altmış beşinin diyabet süresi 6 yıldan fazladır (6-11 yıl).
Makale:academic.oup.com