Sağlık
Akdeniz diyetinin faydaları
Akdeniz diyeti, özellikle 1950’lerde Akdeniz’e yakın yaşayan insanların yaşam tarzını da benimser iseniz, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.
Bitki bazlı gıdaların yüksek alımı ve orta ila düşük miktarlarda balık, et ve süt ürünleri ile karakterize edilen Akdeniz diyeti, ara sıra başkalarıyla birlikte yemek sırasında ideal olarak fiziksel aktivite ve aktif bir sosyal yaşam da eklenir.
Amerikalı fizyolog Ancel Keys, Güney Avrupalılara kıyasla Amerikalılarda daha yüksek kalp hastalığı oranları fark ettikten sonra Akdeniz diyetini ilk olarak 1950’lerde tanımladı. Güney İtalya’da çok sayıda yüz yaşını geçmiş insan olduğunu keşfettiğinde ilgisi arttı.
Keys, farklı popülasyonlarda diyet, yaşam tarzı ve koroner kalp hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma olan Yedi Ülke Çalışması’nı başlattı. Çalışma, 1958’den 1964’e kadar Finlandiya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, ABD ve eski Yugoslavya’da 12.763 orta yaşlı erkeği yirmi yıldan fazla bir süre boyunca kalp hastalığı ve ölüm oranlarını izlemek için takip etti.
Çalışma, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan erkeklerin, özellikle Finlandiya ve ABD ile karşılaştırıldığında, daha düşük koroner kalp hastalığı oranlarına sahip olmasıyla önemli bölgesel farklılıklar ortaya koydu. En sağlıklı olanlar Yunanistan’ın Girit adasındandı. Bu, doymamış yağ oranı yüksek bir diyetin kalp koruyucu etkilerini vurgulayarak, kolesterol seviyelerinin kalp hastalığındaki rolünü vurguladı.
2011 yılında PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) adı verilen İspanyol bir araştırma, Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan kişilerde kardiyovasküler ve bilişsel sağlığı iyileştirebileceğini doğruladı .
Ek çalışmalar, diyetin obeziteyi, tip 2 diyabeti ve bazı kanserleri önlemeye de yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Diyetin sırrı, temel besinler açısından zengin olmasıdır. Bunlara omega-3 yağ asitleri, potasyum ve C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar dahildir.
Son yıllarda Akdeniz toplumları, bitkisel protein ve yağ, tam tahıllı gevrekler ve diyet lifi yerine doymuş yağ ve hayvansal proteinin daha fazla tüketildiği geleneksel beslenme modelinden uzaklaştı. Çalışmalar ayrıca daha hareketsiz bir yaşam tarzına ve daha yüksek obezite seviyelerine doğru bir kayma olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu toplumların bile ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının geleneksel diyetlerine geri dönmeleri gerekiyor.
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça : https://www.sciencefocus.com/the-human-body/mediterranean-diet-live-longer