Haberler
2020’DE NELER DEĞİŞECEK?
Yeni çıkan bir cep telefonunu henüz alamadan bir bakıyoruz ki daha üst bir modeli çıkmış. Etrafımız bilgisayarlar, iponelar, LCD televizyonlarla çevrilmiş durumda. Oysa çok değil, bundan on yıl önce bunların hiç biri hayatımızda yoktu. Üstelik hayal bile edemiyorduk. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz her şey bizi şaşırtıyor, “ hadi canım, olur mu bu? neler de uyduruyorlar” cümleleri dilimizden eksik olmuyordu. Oysa şimdi olmaz dediğimiz her şey olmakla kalmadı, neredeyse hayatımızın vazgeçilmezleri haline geldi.
Peki, bundan 10 yıl sonra hayatımızda neler olacak? Kolumuzda taşıyabileceğimiz bilgisayarlar, ev işlerini yapan robotlar… Artık hiç birimiz “aman canım, bu da olur mu?” diyemiyoruz, çünkü yaşadık ve gördük ki teknolojide her şey mümkün! Sizin için araştırdık, bakın yakın zamanda hayatımıza neler girecek!
Her yüzey bir bilgisayara dönüşecek!
Windows Ürün Grup Müdürü Nuri Çankaya’nın yaptığı açıklamaya göre her yüzey bir bilgisayara dönüşecek, hatta sesli komut vermek yetecek. Bunun bir adım ilerisinde ise dokunmasız etkileşim var. Yani elleriniz havada, hiçbir yere dokunmadan istediğiniz işlemi yapabileceksiniz. Vücudunuzu oynatarak oyun oynayabileceksiniz. Tüm bu gelişmeler, veri depolama işlemlerini de kolaylaştıracak. Fotoğraf çektiniz, yanınızda taşıdığınız ve kablosuz elektrik ile çalışan cihaz sayesinde fotoğrafınızı saniyeler içerisinde web sitenize aktarabileceksiniz.
Klimanız, “Beni kapatır mısın?” diyecek!
IBM Türkiye Teknoloji lideri Suat Kızıltaş’ın bu konu hakkında yorumu şöyle: Alışverişe tek başına çıkmaktan hoşlanmayanlar için yeni yazılımlar geliştirilecek. Kıyafetlerinizin fotoğraflarını çekip telefonunuzdaki 3 boyutlu grafiklere giydirerek arkadaşlarınıza yollayıp, onların fikrini alabileceksiniz. Ev hayatında da son derece tasarruflu eşyalar kullanılacak. Cep telefonunuza gelen mesajda, klimanız “Evde kimse yok, boşuna enerji harcıyorum. Beni kapatır mısın?” uyarısında bulunacak.
1000 dolarlık robotlar hayatımızı kolaylaştıracak!
ShiftDelete Dergisi Yayın Koordinatörü Hakkı Alkan 2020’de karşılaşacağımız teknolojilerle ilgili şöyle düşünüyor: Malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, alternatif enerji kaynakları ve işlemcilerdeki hızlı gelişmeler, robotların fiyatını 1000 dolar seviyesine kadar düşürecek. Bu süreç içerisinde internet kişisel veri depolamada büyük bir önem kazanacak. Sadece küçük bir ekran ve internet, bütün işlemlerinizi yapmaya yetecek. Gerekli olan tüm veriler, programlar, işlemler kullanıcılara sunulacak.
Bilgi saklamak lüks haline gelecek!
Digital Age Dergisi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Özdemir’in bilgi saklamak konusundaki fikirleri şu yönde: Önümüzdeki yıllarda bilgilerin güvenli bir ortamda saklanması büyük bir lüks haline gelecek. Şirketlerin ve devletlerin güvenliği için ağ, bilgisayar ve iletişim teknolojileri çok daha büyük önem kazanacak. Gerçek hayattaki çatışmaların siber alanda da paralel yansımaları yaşanacak. Belki tek mermi atılmadan ülkelerin kritik iletişim, finans, eğitim ya da sağlık sistemlerinin rakip devletler ya da karşıt örgütler tarafından çökertildiğine şahit olacağız.
Bilgisayarlar kollara takılacak!
PC Magazine Haber Müdürü Cem Sümbül: Kısa bir süre sonra bir saate bile bilgisayar yerleştirebilmek mümkün olacak. Teknolojideki gelişmeler adım adım bizi bu noktaya götürüyor. Bunun denemeleri şimdiden yapılıyor ve başarılı sonuçlar alınıyor ama önemli olan bu teknolojinin kullanılabilir olması.
Laptoplar kullanılıp atılabilecek!
Bilişim Uzmanı Erdem E. Tavukçuoğlu: Plazma TV nin görüş açısının LCD TV ye nazaran daha iyi olduğunu tartıştığımız şu günler, yerini 3 boyutlu TV’lere bırakacak. Laptoplar, kullanılıp atılabilen ve katlandığında cep telefonundan daha küçük hale gelebilen bilgisayarlara dönüşecek.
Herkesin gen haritası çıkarılacak, hastalıklar azalacak!
Genetik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Ender Altıok: Herkesin gen haritası deşifre edilebilecek. Yapılan araştırmalar, 2020 yılında gen deşifresinin 1000 Dolar seviyesine düşeceğini gösteriyor. Böylece hastalıklara tanı koyma süreci kısalacak. Gen haritasındaki ipuçları, sizin ne yiyip ne içmeniz gerektiğini, vücudunuzun hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit edecek.
Akıllı kumaşlar artacak!
M-GEN Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu Ufuk Tarhan (Fütürist): Hafif, ince, kırışmaz, leke tutmaz, soğuk-sıcak işlemez, dokusunda çeşitli tedavi edici maddeler olan, akıllı-hissedebilen, atılabilen, sprey halinde, taşınma sırasında çok çok küçülebilen, kıyafetler tasarlanacak.
İnternet, televizyonun tahtına oturacak!
Yarım asrı aşkın süredir insanların başında en çok vakit geçirdiği televizyon 2020 yılında tahtını internete bırakacak. Peki ya bu durum dünyayı nasıl etkileyecek?
ABD’de gerçekleştirilen bir medya tüketim tahminine göre 2020 yılında insanlar internet başında günde ortalama 170,6 dakika vakit geçirecek. Bu rakam, insanoğlunun televizyon izlemek için harcaması beklenen 170,3 dakikadan ilk kez fazla olacak. İnterneti sosyalleşmek, haber almak, alışveriş yapmak, müzik dinlemek ve video izlemek için kullanan insanlar; televizyon alışkanlığını geride bırakmaya hazırlanıyor. Zenith’in tahminlerine göre her yıl artış gösteren internet kullanım oranı önümüzdeki yıl televizyonun tahtına oturuyor. Bu durum ise birçok sektörde internet görünürlüğünü daha değerli hale getiriyor.
İnternette yazı okumak yerine video içerikleri izlemeyi tercih eden kullanıcıların reklam sektörüne de yön verdiğini ifade eden Loft Medya Ajans Direktörü Çağatay Aytaç konuyla ilgili şunları ifade ediyor: İnsanoğlunun alışkanlıklarına göre şekil alan sektörlerin başında yer alan reklam ve tanıtım sektörü de bu oranlardan fazlasıyla etkilenecek. Özellikle sosyal mecralar daha fazla video içeriğe yer vermeye başlayacak. Bu da tüm markaları daha fazla video içerik oluşturmaya zorlayacak.
Kaynak: On5yirmi5.com