Haberler
10 yılda teknolojide neler olacak?
2000’li yıllarla birlikte teknolojik gelişmeler hız kazandı, gelecekte karşımıza neler çıkacak, hangi cihazları ve teknolojileri kullanacağız? Örneğin, internet kontakt lenslere yüklenebilir hale gelecek. Gözünüzü açıp kapattığınız anda internete erişebilir hale geleceksiniz dersek. Teknoloji hızla ilerliyor. Neredeyse her gün yeni bir gelişmeyle tanışıyoruz. Yarın ne olacak diye merak ediyor, gelişmeleri hepimiz yakından takip etmek istiyoruz.
02 Aralık 2015, Çarşamba
1Elektronik kâğıt
Kâğıt gibi esnek ve yeniden kullanılabilir özelliklere sahip olan elektronik kâğıtlara yüklenen veriler elektrik akımının yardımıyla okunabilir görüntü haline dönüşüyor.
Elektronik kâğıt uygulamalarının yardımıyla elektronik teknolojisi bugün bildiğimizden çok farklı bir hale dönüşecek. Gelişmiş elektronik kâğıt teknolojisi iç mimaride, reklamcılıkta, evlerde, yazılı basında ve ofislerde çok farklı uygulamaların kullanılmasına imkân verecek.
2Nanotek elbiseler
Nano teknoloji yardımıyla elbiselerimizin çok farklı özellikleri olacak.
Bu teknoloji yardımıyla bakterilere karşı antibiyotik salgılayan, hareket enerjisinden elektrik üretip cep telefonlarını şarj eden, ıslanmayan, yanmayan, kurşun geçirmeyen, vücudu belirli bir sıcaklıkta tutan ve kendi kendini temizleyen elbiseler kullanabileceğiz.
3Vücut biosensörleri
Biosensör teknolojisi günümüzde güvenlik ve gıda alanında kullanılıyor. Biosensörler yardımıyla kimyasal saldırıları veya gıdalardaki salmonella virüslerini tespit etmek mümkün. Bilim adamlarının bundan sonraki hedefi ise vücudumuza yerleştirilebilecek biosensörler üretmek. Bu biosensörler sayesinde kan kimyasını analiz etmek ve vücudumuzda olan biteni gözlemlemek kolaylaşacak. Böylelikle gözle görülmeyen hastalıklar çok daha kısa sürede tespit edilebilecek ve anında müdahale edilecek.
4 Hologram TV
İlk önce LCD televizyonlar geldi, daha sonra LED ve OLED şimdi de 3 boyutlu televizyonlar. Bundan sonraki adım ise hologram. Bugüne kadar sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz bu teknoloji yakın gelecekte oldukça yaygınlaşacak. Öncelikle reklamcılık alanında kullanılması öngörülen hologramlar gelişen tekniklerle birlikte perakende kullanıcıların da hizmetine sunulacak.
Japonya, hologram teknolojisine öncülük yapan sayılı ülkelerden biri. 2018 ve 2022 Dünya Kupası turnuvalarına aday olduğunu açıklayan Japonya'nın FIFA'ya sunduğu teklif paketinde maçların 3 boyutlu teknoloji ile yayınlanması da var.
Bu konsept projeye göre 200 adet HD kamera ile kaydedilecek olan maçlar, diğer ülke statlarında 3 boyutlu olarak izlenebilecek.
5İnternet Milyonlarca Kat Hızlanacak
Yazımızın başında da söylediğim gibi teknoloji 2000’li yıllarla birlikte hızlıca ilerlemeye başladı. Tabii ki bu değişim baş aktörü internet. Ağ bağlantı hızı 2000’lerin başında 28.800 bit/s iken şimdilerde 1000 mbps’lara ulaşmış durumda. 1990’lı yıllara göre günümüz bağlantı hızı yaklaşık 150.000 kat artmış durumda. Bu hızın 2030’lı yıllarda günümüze göre 3 milyon kat artacağı düşünülüyor. Hız artınca kullanacağımız veri miktarı da artacak. Video çözünürlükleri tahmin edemeyeceğiniz kadar büyüyecek. Buna bağlı olarak geniş ekranlar daha da genişleyecek, çözünürlükleri ve işlevsellikleri de gelişecek.
6 Bulut Bilişimin Önemi Daha da Artacak
Yapılan araştırmalara göre 2020’de dünyadaki tüm verilerin 1/3’ünün yolu buluttan geçecek. Bulut Bilişim teknolojisi ile tahmin edemeyeceğiniz birçok yenilik hayatımıza girecek. Bankacılık işlemleri dahi Bulut Bilişim teknolojisi altyapısı ile sunulacak. SMS yakın süre içerisinde tarih olacak ve mesajlar sesli olarak gönderilecek. Sesli mesaj gönderim ve alım işlemeleri de bulut bilişim servisleriyle çözülecek. Bunun yanı sıra trafik ve araçların yol güzergâhları bulut bilişim servisiyle birlikte kullanıcılara sunulacak. Bakarsınız 2030’lu yıllarında Google’ın akıllı arabası da kullanıcıların beğenisine sunulur, kim bilir?
7 İnterneti Nesneler Kullanacak
Eğer tahminler gerçekleşirse 2020 yılına gelindiğinde internete bağlı cihazların sayısı 50 milyara ulaşacak. Bu rakam dünyada ki kişi sayısına göre oldukça fazla ve bir kişinin ortalama 5-6 cihazının olması ve bu cihazların internete bağlanabileceği anlamına geliyor. Şu anda birçoğumuz PC, telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlarla internete bağlanabiliyoruz. Gelecekte ayakkabılarımız, takım elbiselerimiz hatta iş çamaşırlarımız dahi internete bağlanabilecek. Spor yaparken ayakkabılarız yürüdüğümüz yolu kişisel doktorumuza bildirecek veya kazağımız dışarıdaki hava sıcaklığını anlayıp vücut sıcaklığımızı dengeleyebilecek.
8 Sosyal Medya Her Şeyi Değiştirecek
Günümüzde sosyal ağların gücü yadsınamaz bir gerçek. Bunun en önemli belirtilerinden bir tanesi yaşanan felaketler. Sosyal medya üzerinden aldığımız felaket haberlerini birkaç saat sonra haber bültenlerinden alabiliyoruz. Sosyal medya bizleri daha farklı bir yapıya doğru itiyor. İnsanlar evlerinden çıkıp arkadaşlarıyla buluşmaya gitmek yerine Facebook veya Twitter üzerinden mesaj atarak geçiştiriyor. Bu durumun kötü yanları olduğu kadar iyi yanları da mevcut. Bu tamamen kullanıcı alışkanlıklarıyla ilgi bir durum. Yakın gelecekte sosyal ağlar sayesinde kültürler arasındaki engel kalkacak ve tüm dünya tek bir toplummuşçasına hareket edebilecek.
9Sanal Dünya Gerçek Olacak
Kullandığımız fiziksel nesnelerin her biri zamanı geldiğinde sanal ortama aktarılacak. Günümüzde okumak veya seyretmek için kullandığımız kitap ve DVD’ler gelecekte 3D baskı teknolojisiyle birlikte karşımıza çıkacak. Kitabın kapağını çevirdiğinizde karşınıza o sayfada yer alan karakterler çıkacak ve sanki bir tiyatro oyunu seyrediyormuşçasına bir hisse sahip olacaksınız. Tıpta yapılan olumlu gelişmelere göre gelecekte insan organları dahi 3D yazıcılarla yapılandırılabilecek. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında 3D yazıcılarla insan derisinin kopyası yapılandırılmıştı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu teknoloji daha da geliştirilecek.
10Birçok Hastalığa Teknoloji Çare bulunacak
Gelecek 10 yıl içerisinde tıp teknolojisi cihazların gelişmesine bağlı olarak çok hızlı ilerleyecek. Nano boyutta geliştirilecek cihazlar ile şimdi büyük riskleri olan ameliyatlar kan akıtmadan yapılabilecek. İnsan ömrü daha da uzayacak ve birçok kanser hastalığına çare bulunacak. Sinir zedelenmeleri nedeniyle sakat kalan vücut fonksiyonları, üretilecek yeni robot kol ve bacaklar sayesinde giderilecek. İnsanlar bu yeni robot uzuvlar sayesinde hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilecek.
11 İnsan Dokuları Bir Kumaş Gibi Dokunacak
2010 yılında teknolojik gelişmeler neticesinde görme özürlü hastaya retina nakli yapılmıştı. Haziran 2011’de ise yine kronik kalp hastasına yapay kalp yapılmıştı. Tüm bu güzel gelişmeler insanların zarar görmüş dokularının tamiri için kullanılacak. 2050 yılında tıp teknoloji ile o kadar iç içe girecek ki insanların bazı organları cihazlar tarafından üretilecek.