Sağlık
Yeni Delhi’nin hava kirliliği sakinlerini hasta edebilecek kadar yükseldi
“Çocuklarım çarşamba gününden beri üç hava temizleyicisinin bulunduğu bir odada kalıyorlar,” diyen Juhi “resmen ev hapsindeler” diyor.
Yeni Delhi’nin hava kalitesi şu an dünya sıralamasında en kötüsü, ancak şehrin bu haftaki durumu adı çıkmış Pekin’in hava kirliliğinden en az 10 kat daha kötü. Şehrin sakinleri göz yanması ve boğaz kaşıntısından şikâyetçiler ve doktorlar göğüs enfeksiyonlarının ve solunum yolu hastalıklarının arttığını söylüyorlar.
Hükümet 6.000 okulun kapatılmasını emretti ve bir haftalığına gerekli malzemeler haricindeki tüm kamyonların şehre girişleri yasaklandı ayrıca inşaat projeleri de geçici olarak durduruldu.
Dhaul ve ailesi kirlilik seviyesi arttığında her kış ülkenin diğer şehirlerine kaçıyorlar, ancak Dhaul’un söylediğine göre hava kirliliği geçmiş yıllara kıyasla hiç bu kadar kötü olmamış ve belki de bu yüzden kalıcı olarak şehirden ayrılacaklar.
Dhaul: “Çocuklarımızın ciğerleri olmaları gerektiğinden daha hızlı yaşlanıyorlar. Altı yaşındaki çocuğum çok alerjik olduğundan hava kirliliği arttığı zaman isilikler patlak veriyor ve hiç bitmeyen bir kuru öksürük başlıyor” diyor.
Çocuklar genellikle zehirli havanın fiziksel etkilerini akut olarak hissederler; bu yüzden okullar kapatıldı, spor yapmak ve dışarıda oyun oynamamaları için de dışarı çıkmaları engelleniyor. Birçok çocuk eve kapatılıyor, bazılarınınsa kirli havadan korunsunlar diye yüzleri bezle sarılıyor.
Kasım 2014’te duman, Yeni Delhi’nin dışındaki binaları sarıyor. Hindistan’da hava kalitesi her kış daha da kötüleşiyor. Fotoğraf: Roberto Schmidt
Yeni Delhi’de Bilim ve Çevre Merkezi’nde Yönetici Müdür Anumita Roychowdhury: “Her kış hava daha da düşman. Bu yıllarda hava daha soğuk ve rüzgâr şehirden neredeyse tamamen yok olmuş durumda. Şu anda gördüğünüz bölgesel kirlilik artı parçalı kirlilik, çevre bölgelerden ve bu mevsim çiftçilerin yaktıkları anızlardan oluşmakta” diyor.
Delhi’nin bazı bölgelerinde, hava kalitesi Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği güvenli seviyenin 40 kat altındaydı. Düşük görüş şartlarıyla birlikte hava yolu talebi arttı; trenlerin gecikmesi ve otobüs şirketlerinin raporlarına göre insanlar trafik kazalarından korktukları için biletleri iptal ediyorlar.
Şehrin daha az varlıklı bölgelerinde, Baburam Durbedy’nin torunları yemek yiyemiyorlar. Tahriş olmuş gözlerini silerek konuşmasına başlayan Durbedy: “Ateşi yükseldi ve nefesi kesiliyor” dedi. Durbedy yalnızca hayatta kalabilecek kadar bir kazanca sahip. Son teknoloji hava temizleyicilerini satın almak bir seçenek olmadığı gibi tıbbi yardım da pahalı. Beş kişilik bir aile paylaşmak için yalnızca iki adet ince gaz maskesine sahipler. “Göğsünü ancak Vicks ile ovuyoruz” diyor Durbedy (burada bahsedilen Vicks, buhar makinesinin içine atılan ilaç, aynı zamanda sürülebiliyor).
Son araştırmalar 2015’te Hindistan’da 2,5 milyon insanın kirlilik yüzünden hayatını kaybettiğini gösteriyor. Endişeli ebeveynler, şehrin her bir yanından çocuklarını hastanelere taşıyorlar.
Araştırma grubunun sağlık müdürü ve Apollo Hastanesi’nde kıdemli çocuk doktoru olan Anupam Sibal: “Geçmiş birkaç günde hastaların yüzde 30 ila 35 civarında arttığını görüyoruz. Beş yıl önceyle aynı değil. Solunum zorluğu çeken çocukların durumu daha da kötüye gidiyor. Kirlilik herkesi etkiliyor” diyor.
Hindistan’ın başkentinde hava kirliliği o kadar yüksek ki şehir yetkilileri “gaz odası” tabirinde bulunuyorlar. (Joyce Lee/The Washington Post)
Delhi’nin başkanı şehri “gaz odası” olarak tanımlıyor ve hükümet bir sürü acil önlemler getiriyor, buna kömürle çalışan bir santrali ve kirli tuğla fırınlarını kapatmak da dâhil ayrıca hükümet tartışmalı “tek-çift” programını tanıtıyor: trafiği azaltmak için sadece arabaların plaka numaralarına dayanılarak arabalar haftanın değişen günlerinde sürülebilecek.
Bir okulda, yıllık spor günleri töreni iptal edildi. Aktivitenin organizasyonunda yardımcı olan 17 yaşındaki Sehej Arora: “Herkes hayal kırıklığına uğradı. Bu, tüm okulumuzun olmasını dört gözle beklediği bir şeydi. Başta altüst olduk, ancak 10 dakikalığına dışarıda olduğunuz zaman, havayı hissedebiliyorsunuz. Boğazım kaşınıyor” dedi.
Diğerleri şehir dışında iş bulma konusunda zorluk çekiyorlar. Zamanını İngiltere ve Hindistan arasında geçiren Aditya Khanna, hava kirliliği yüzünden ailesiyle birlikte bir ay önce Londra’ya taşındı.
Aditya Khanna: “Çocuklarınızı sürekli hasta görmek ve onlara sürekli antibiyotik pompalamak istemezsiniz ve bu hiç komik değil. Sürekli endişeli olduğunuzdan çocuklar dışarı çıkıp oyun oynayamıyorlar. Açıkçası çocuklarımı uzun süre böyle bir şeye maruz bırakamam” dedi.
Bir kadın çocuğunu Perşembe günü Yeni Delhi yakınlarındaki okuluna götürmek için sabah sisinde skooter kullanıyor. İnsanlar trafik kazalarından korktukları için otobüs biletlerini iptal ediyorlar. (R S Iyer/AP)
Kaynak: www.washingtonpost.com